Izbori

Dubravka Ortynski nova predsjednica Društva Goranin

Branko Podgornik

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

Naša je želja da se Gorani iz Zagreba i Rijeke počnu vraćati u Gorski kotar. Mladi neće ostati u ruralnim područjima ako se standard života u njima ne izjednači sa standardom u urbanim sredinama – naglasio je zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula



ZAGREB Društvo Goranin iz Zagreba na godišnjoj izbornoj skupštini izabralo je vodstvo na čelu s novom predsjednicom Dubravkom Ortynski, jer se Žarko Delač, nakon 12 godina vođenja Društva, povukao zbog drugih obveza. Pozdravljena pljeskom, Ortynski je naglasila da će nastojati udahnuti novu energiju tom društvu koje se bavi povezivanjem Gorana i prijatelja Gorskog kotara u glavnom gradu, te promocijom goranske kulture i tradicije.


Mnogi članovi zahvalili su bivšem predsjedniku Delaču na dugogodišnjem nesebičnom radu i zauzimanju za Društvo i za promociju Gorskog kotara, a osobito toplim riječima obratila mu se Mirjana Rački, predsjednica Društva Gorana Rijeka, koja mu je dodijelila pisanu zahvalnicu i dar. Dubravka Ortynski je izabrana za predsjednicu većinom glasova, a protukandidat bio joj je Silko Štefančić, dugogodišnji zaslužni aktivist Društva i urednik časopisa »Goranin«, koji ove godine slavi 50. obljetnicu izlaženja.


Zagrebačko Društvo Goranin uspješno djeluje zahvaljujući ne samo potpori svojih članova, već i mnogih političara i institucija, od kojih su se neki pojavili na skupštini. Posebnu radost i emotivnu vezanost za Gorski kotar izrazila je Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koja je nazočne pozdravila i u ime ministra Marka Pavića.


Nužan povratak u Gorski kotar




– Stvari u Gorskom kotaru postupno se mijenjaju, i to nabolje. Ova je Vlada napravila za Gorski kotar više od svih dosadašnjih vlada, rekla je Burić, koja je rođena u Ravnoj Gori. Putem zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima, Vlada je Gorskom kotaru, kaže, osigurala oko 150 milijuna kuna. Primjerice, prije desetak dana predstavnici Fužina i Ravne Gore potpisali su u Zagrebu dokumente potrebne za gradnju dječjih vrtića u tim općinama – rekla je Burić.


Suradnju grada Zagreba i Društva Goranin, koje je jedno od najstarijih zavičajnih društava u glavnom gradu, pohvalila je Katarina Milković, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Pozdrave Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije, nazočnima je prenio njegov zamjenik Petar Mamula.


– Naša je želja da se Gorani iz Zagreba i Rijeke počnu vraćati u Gorski kotar. Mladi neće ostati u ruralnim područjima ako se standard života u njima ne izjednači sa standardom u urbanim sredinama – naglasio je Mamula, zauzevši se za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju Hrvatske, kako bi svaki njezin dio mogao doći do punog izražaja.


Ostvarena većina ciljeva


U izvješću o radu u prošloj godini, Žarko Delač je naglasio da je Društvo Goranin ostvarilo većinu ciljeva kad je riječ o povezivanju zagrebačkih Gorana i promociji Gorskog kotara. Primjerice, Društvo je organiziralo projekt »Djeca djeci« u Spomen park-šumi Golubinjak kod Lokava, kao i međunarodni festival heligonki u koncertnoj dvorani »Vatroslav Lisinski«. Priredilo je jubilarni Goranski adventski susret u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna, kao i tradicionalnu večer Gorana u zagrebačkom hotelu Laguna.


Istodobno, Mirjana Rački je upozorila da se riječko i zagrebačko društvo Gorana moraju pomladiti kako bi mogli opstati, jer to u današnje vrijeme, kako je rekla, nije lako. Tijekom skupštine neki su upozorili da bi se zavičajna društva Gorana trebala aktivnije promovirati i putem društvenih mreža.