Lijepi primjeri

Drvni klaster: Lokvama d.o.o. nagrada za primjenu inovacija

Marinko Krmpotić

Zatvaranje izložbe »Šuma« okupilo je 150 uzvanika iz industrija utemeljenih na šumi, a kako je drvna industrija važan dio izvoznoga gospodarstva, dodjela nagrada bila je prilika da se javnost informira o dobrim rezultatima i kvalitetnim perspektivama



LOKVE Lokve d.o.o. dobile su na svečanosti zatvaranja dvomjesečne izložbe »Šuma« u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu nagradu za primjenu inovacija u drvoprerađivaštvu. Suorganizator izložbe – Hrvatski drvni klaster – je, uz podršku Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u, istaknuo najbolje primjere djelovanja tvrtki i pojedinaca u sektoru, a priznanja su dodijelili državni tajnici, Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede te mr. sc. Željko Uhlir iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Na svečanosti se okupilo više od 150 uzvanika iz industrija utemeljenih na šumi, a svi su se složili s konstatacijom da drvna industrija predstavlja važan dio izvoznog gospodarstva pa je važno informirati najširu javnost o dobrim rezultatima i kvalitetnim sektorskim perspektivama.


Dodana vrijednost


Ceremoniji zatvaranja nazočili su i mnogobrojni predstavnici javnog, političkog i gospodarskog života, uključujući predstavnike stranih veleposlanstava i međunarodnih asocijacija, ali i za sektor važnih subjekata poput Šumarskog fakulteta, Komore inženjera, Hrvatskog šumarskog društva itd. Govoreći ispred šumarske struke, član Uprave tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Ante Sabljić istaknuo je nemjerljivi značaj koji šuma nizom svojih općekorisnih funkcija ima za razvoj ruralnih krajeva u RH. Šuma je izvor života i moramo biti pažljivi prema njezinim promjenama, dok drvna industrija treba i dalje oplemenjivati naše drvo i stvarati proizvode visoke dodane vrijednosti, zaključio je Sabljić.


»Šuma« je prva u nizu multidisciplinarnih izložbi inspiriranih prirodom, nastala u organizaciji Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Hrvatskog drvnog klastera, a konceptom je obuhvatila slikarstvo, skulpturu, književnost i produkt dizajn u razdoblju od XIX. stoljeća do danas.


Vječita inspiracija




Tijekom trajanja izložbe preko 6.000 domaćih i stranih posjetitelja moglo je vidjeti recentna djela Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Naste Rojc, Dušana Džamonje, Hermana Bollea i mnogih drugih poznatih autora. »Izložbom je ostvaren jedinstven spoj umjetnosti, gospodarstva i neprocjenjivih sirovinskih resursa koji pokrivaju skoro polovinu nacionalnog teritorija«, rekao je Marijan Kavran, direktor Klastera i dodao: »Ovim važnim kulturnim događajem na šumi bazirane industrije naglasile su svoju višestoljetnu prisutnost u društvu, snažnu tradiciju i bogat umjetnički izričaj, koji je kroz dva stoljeća bio kod mnogih eminentnih umjetnika često inspiriran šumom, njezinim proizvodima i okruženjem.


Istovremeno, izložba je skrenula pozornost na potrebu još šire medijske i društvene valorizacije šumskog i drvnog resursa, a održana je uz podršku mnogih šumarskih i drvo-prerađivačkih tvrtki i institucija koje su pomogle organizaciju i tisak prestižnog kataloga«, zaključio je Kavran.