Red Knights Croatia

Dobri momci opakog izgleda: Bili smo na okupljanju vatrogasaca motociklista

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Pedesetak vatrogasaca, s jednako toliko »pila«, osim u vožnji motociklima, koja im je, uz borbe s požarima, poplavama i ostalim nevoljama od kojih nas svakodnevno spašavaju, najveća strast, uživali su u roštilju, vožnji ziplineom, gađanju lukom i strijelom, uz pregršt zdrave »zafrkancije«, ćakule i ugodnog druženja



Dobri momci opakog izgleda – tako bi se u najkraćim crtama dalo opisati članove Red Knights motociklističkog kluba koji diljem svijeta čine isključivo vatrogasci – bikeri, njih više od deset tisuća, čija je hrvatska podružnica, sa sjedištem u Rijeci, u subotu u Vratima, u Gorskom kotaru, održala sada već tradicionalni godišnji susret, kojemu su prisustvovali i gosti iz Austrije, Slovenije i Švicarske.


Pedesetak vatrogasaca, s jednako toliko »pila« okupilo se u Zabavnom i paintball parku Vrata, gdje su, osim u vožnji motociklima, koja im je, uz borbe s požarima, poplavama i ostalim nevoljama od kojih nas svakodnevno spašavaju, najveća strast, uživali u roštilju, vožnji ziplineom, gađanju lukom i strijelom, uz pregršt zdrave »zafrkancije«, ćakule i ugodno druženje.


Red Knights Croatia 1 zasad je prva i jedina podružnica vatrogasnog motociklističkog kluba u Hrvatskoj, službeno osnovana 2016. godine u Rijeci, iako su se riječki vatrogasci-bikeri, kako nam objašnjava predsjednik kluba Marijan Smerdel, i prije toga organizirano družili i odlazili na zajedničke vožnje. Red Knights su, kaže, 1982. godine osnovali vatrogasci u Massachusttsu, u SAD-u, po uzoru na sličan klub Blue Knights, koji čine policajci.


Sedmorica začetnika




– Iz SAD-a klub se vrlo brzo proširio, prvo u Kanadu, a potom i u Europu, tako da danas broji više od deset tisuća aktivnih članova. Naš, hrvatski klub osnovali smo u Rijeci, jer smo i prije toga znali odlaziti na zajedničke vožnje. Za osnivanje podružnice Red Knightsa potrebno je minimalno sedam aktivnih bikera, a nas je, zanimljivo, bilo točno sedmorica pa je tako pokrenut klub u Rijeci. Sada nas je osamnaest aktivnih članova koji barem jednom mjesečno odlazimo na organizirane vožnje do neke od vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj, kako bi posjetili kolege i družili se s njima, kaže Smerdel.



Vožnja motociklom, dodaje, nosi mnoge koristi, od promocije vatrogasne zajednice, do, što je vrlo važno, oslobađanja od stresa koji sa sobom nosi ovo iznimno zahtjevno zanimanje.


– U današnjoj popularnoj kulturi motocikliste se, nažalost, često doživljava kao grubijane koji imaju problema sa zakonom i traže nevolje, iako je to daleko od istine. Vožnja motociklom za nas znači prvenstveno oslobađanje od nagomilanog stresa, a gotovo uvijek je popraćena ovakvim ugodnim druženjima s kolegama vatrogascima, što oslobađa od depresije i stresa, čestih problema koji pogađaju vatrogasce.



Osim toga, mnogi od nas motocikl koriste i kao prijevozno sredstvo u svakodnevnom putovanju na posao i natrag kući, a motocikli imaju i svoju primjenu u vatrogastvu, što mnogi ne znaju, pogotovo kad je potrebno brzo intervenirati kod požara automobila, propuštanja plina ili brzog obilaska opožarenog područja na nepristupačnim mjestima. Postoje posebno opremljeni motocikli za tu namjenu, a iako su kod nas rijetki, vjerujemo da će u doglednoj budućnosti naći svoju primjenu i u hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, kaže Smerdel.


Vatrogasni parovi


Okupljanje Red Knightsa bilo je prilika i za prigodnu svečanost primanja u ponopravno članstvo Zorana i Lorene Laslović, bračnog para, oboje vatrogasaca. Zoran je pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Lorena DVD-a Kras Šapjane, a radi kao profesionalna vatrogaskinja u Zračnoj luci Rijeka. Oboje su poznati u vatrogasnoj zajednici po radu s potražnim psima, mješancem Sparkyjem i belgijskom ovčarkom Rain, te chihuahuom Loli, koji su već gostovali na stranicama Novog lista kao psi obučeni za traganje za osobama zatrpanim u ruševinama.



Bračni je par službeno primljen u punopravno članstvo dodjelom velikih oznaka kluba koje im je, uz aplauz okupljenih, uručio predsjednik Smerdel.


– Nakon godinu dana, tijekom kojih smo se dokazali kao aktivni članovi kluba, danas smo dobili velike oznake, koje se prišivaju na leđni dio klupskog prsluka. Ulaskom u klub dobivaju se male oznake, koje se prišivaju na prednji dio prsluka, a sada smo, evo, dobili i ove velike koje smo zaslužili sudjelovanjem u vožnjama i ostalim aktivnostima kluba kroz proteklih godinu dana.



Oboje smo vatrogasci, a dijelimo i ljubav prema psima te motociklima, tako da nam je ovo veliko zadovoljstvo, rekao je Zoran.


U Vrata su iz Austrije, naravno, motociklom, doputovali Andy i Regina, još jedan vatrogasni par, dugogodišnji članovi tamošnje podružnice »Crvenih vitezova«.



– Nastojimo sudjelovati u ovakvim susretima i druženjima koliko god nam obaveze to dopuštaju. Ponekad i nije lako organizrati se, jer svi smo mi aktivni vatrogasci, radimo u smjenama i nemamo mnogo slobodnog vremena, ali s Red Knightsima motociklom smo već obišli dobar dio Europe.



Posjetili smo mnoge klubove, uvijek motociklom, jer u tome i jest stvar, a uvijek uživamo u ovakvim druženjima. Svi smo mi vatrogasci, svi radimo isti posao, dijelimo iste brige i radosti. Glavne teme razgovora uvijek su – vatrogastvo i motocikli, a što drugo, haha. No, uvijek nastojimo vidjeti i kako drugi rade, u kakvim uvjetima, s kakvim se problemima susreću. Obavezno je svaki put i jelo i piće i dobra zabava. U stvari smo svi kao jedna velika obitelj, kažu dobro raspoloženi Austrijanci.


Sargeant »potegao« 750 kilometara


Najdulji put do Vrata, od čak 750 kilometara iz švicarskog Birmensdorfa, prevalio je Stefan Streif, predsjednik Red Knightsa te države i tajnik europske asocijacije Red Knights klubova.


– Dug je to put, ali jedino mi je žao što neću motociklom i natrag, nego ću se ukrcati na vlak, skupa s motorom, jer moram u četvrtak ujutro bit na poslu, a naš posao je takav da na njega ne možemo doći umorni i pospani. Moramo biti potpuno spremni u svakom trenutku, kaže Streif, zvan »Sargeant«, koji je već obišao godišnje susrete velikog dijela europskih podružnica kluba, a ovog ljeta sprema se i na prvi posjet Red Knightsima u SAD-u.


– Naš je posao stresan, ali ove vožnje, druženja i ljudi koje upoznajemo su neprocjenjivi, zaključuje švicarski vatrogasac.