Djeca dočekala povijesni trenutak: Otvoren prvi fužinarski vrtić

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Cjelokupni projekt tražio je ulaganja od 9,5 milijuna kuna, od čega je iz EU izvora osigurano 5,9 milijuna kuna, Ministarstvo demografije dalo je 1,2 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 700.000 kuna te LAG Gorski kotar 400.000 kuna



FUŽINE – Paola Ljubobratović i Filip Lončar držali su jastučić na kojem su bile škare kojima je Denis Stević jučer u 18.10 sati prerezao vrpcu čime je otvoren prvi fužinarski vrtić u kojeg su potom pod vodstvom ravnateljice Mirne Jakovljević veselo ušla okupljena djeca praćena svojim tetama – Marinkom Marohnić, Petrom Rački i Karlom Frković.


Otvaranje prvog dječjeg vrtića u Fužinama bio je bez imalo dvojbe ne samo najzačaniji trenutak jučerašnjeg obilježavanja Dana Općine Fužine, već za cijelo ovo područje i povijesni dan jer Fužine do sada nisu imale vrtić ni kao zasebnu zgradu, ni kao javnu ustanovu.


Upravo stoga tom je povijesnom trenutku, kojim su Fužine postale prva goranska općina s vlastitim vrtićem, jučer bilo posvećeno najviše pažnje pa je izgradnju tog objekta najznačajnijim ostvarenjem u proteklih godinu dana rada aktualne vlasti Općine Fužine proglasio i Slavko Starčević, predsjednik Općinskog vijeća Fužine, a načelnik Općine Fužine David Bregovac dodao je da je cjelokupni projekt tražio ulaganja od 9,5 milijuna kuna, od čega je iz EU izvora osigurano 5,9 milijuna kuna, Ministarstvo demografije dalo je 1,2 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 700.000 kuna te LAG Gorski kotar 400.000 kuna.


Kapacitet 52 djece




– Naša obveza kao lokalne samouprave bila je naći 1,3 milijuna kuna i to za nas neće biti prevelik trošak, pogotovo ne s obzirom na značaj toga što dobijamo izgradnjom i radom vrtića čiji je kapacitet 52 djece, 40 njih vrtićkog uzrasta te 12 jasličkog, a za prvu pedagošku godinu imamo 36 prijava, od kojih je sedam vezano za jaslice – rekao je Bregovac, osvrnuvši se i na niz drugih poslova reraliziranih u tijeku protekle dvije godine na području Općine Fužine:


– Dovršen je 4,3 milijuna kuna vrijedan projekt vodoopskrbe Benkovca Fužinskog, ulaganjima od milijun kuna sanirane su brojne prometnice ovog područja, uređene klupe i igralištu u Liču, uz jezero Bajer postavljene sprave za vježbanje, riješen višegodišnji problem podzemnih požarišta u Ličkom polju, uređeno parkiralište kraj Franinine sale u Fužinama, postavljena javna rasvjeta na području Slavice i Vrata, uređen uz pomoć Primorsko-goranske županije Dom za mlade u Vratima te pokrenut program Zaželi.



Uz te realizirane poslove, krenuli smo i u niz novih, poput pripreme potrebne dokumentacije za izgradnju fužinske zaobilaznice, početne aktivnosti vezane uz izgradnju turističkog naselja nedaleko Kraljevog jarka, odnosno šetnice oko jezera Lepenice koje može biti značajan novi turistički adut cjelokupnog ovog područja koje ove godine obilježava 145 godina tradicije turizma – rekao je Bregovac.


Pohvala projektu


U ime goranskih lokalnih samouprava čestike domaćinima uputio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac, zaželjevši još tješnju i čvršću suradnju na svim područjima, pogotovo turističkom, a Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, podsjetio je da Primorsko-goranska županija pomaže kroz raznovrsne projekte i programe kojima je ove godine dodan i Fond za Gorski kotar, vrijedan oko sedam milijuna kuna.


Nazočne je pozdravila u ime Županijske komore Vita Dujmović, a s državne im je razine pozdrave prenio Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, koji je posebno pohvalio projekt izgradnje vrtića za kojeg je kamen temeljac postavljen 25. listopada prošle godine, a nepunih osam mjeseci kasnije došlo je do otvaranja.



– Na državnoj smo razini potpisali 250 ugovora vezanih uz izgradnju, obnovu, uređenje, opremanje ili slične zahvate vezane uz vrtić – rekao je Bošnjak.


Uz govorni dio vezan uz rezultate rada u proteklih godinu-dvije, Svečana sjednica Općinskog vijeća Fužina, koju je vodila novinarka Slavica Kljaić, bila je i prigoda za nastup Pjevačkog zbora Vrelo te školskog pjevačkog zbora koji je izvedbom poznate Mlinarecove pjesme »Osmijeh« zaradio aplauze, djelomično i stoga što je bubnjeve pri izvođenju vrlo uspješno odsvirala mlada Chiara Radošević.


Općinske povelje dobili članovi Puhačkog orkestra


Povelje Općine Fužine ovog su puta dobili dugogodišnji članovi Puhačkog orkestra Fužine – Vanja Katalinić i Maja Blažević. Oboje su se orkestru priključili pred 21 godinu, u trenutku kad su imali 12 godina i do danas su iza sebe napravili puno dobroga. Uz njih, nagrade za uspješne rezultate na sportskim i raznim školskim natjecanjima dobili su Rudolf Petrović, Saša Miloš, Borna Majnarić, Tin Miloš, Lana Trglavčnik i Leona Stević, a za dobar rad na e-twinnig projektu »Popijmo šalicu čaja« nastavnica Mirjana Pribanić i njeni učenici nagrađeni su edukativnim izletom.