Sjednica Gradskog vijeća

DELNICAMA TREBA ISKORAK Do olimpijskog centra nemoguće bez ulaganja u sportsku infrastrukturu

Marinko Krmpotić

Sport u što većoj mjeri treba vezati uz turizam, smatraju članovi Gradskog vijeća / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Sport u što većoj mjeri treba vezati uz turizam, smatraju članovi Gradskog vijeća / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Treba pojačati aktivnosti vezane uz ideju o Delnicama kao centru za bazične pripreme sportaša. Zatvaranje južne strane klizališta prvi je korak, a i HOO podržava tu ideju. Ulaganjima od oko 50 mil. kuna mogla bi se stvoriti potrebna infrastruktura za takav centar, kaže direktor GSC-a Alen Udovič



DELNICE Kroz sastanak predstavnika Grada Delnica i Primorsko-goranske županije potrebno je što prije točno ustanoviti postojeće stanje vezano uz realizaciju projekata dogradnje i obnove sportske infrastrukture na području Grada Delnica, osigurati što hitnije financiranje onih projekata koji su najpotrebniji (zatvaranje južne strane klizališta, obnova nogometnog igrališta) te učiniti sve da se ideja o Delnicama kao olimpijskom centru bazičnih priprema sportaša počne konkretno realizirati.


Ovo je dio zaključaka naglašenih na završetku jučerašnje tematske sjednice Gradskog vijeća Delnica posvećene stanju u delničkom sportu, a uz njih svakako će u konačnu verziju zaključaka biti uključene i ideje da se osnuje operativna skupina koja će pratiti realizaciju spomenutih ideja, kao i da se kroz zajednički sastanak Odbora za sport i kulturu, Sportske zajednice Grada i TZG-a Delnica pokuša privući što veći broj pratitelja delničkih sportskih, kulturnih i zabavnih priredaba.


Slab posjet


Ovi su zaključci rezultat konstruktivne rasprave o stanju u delničkom sportu koje, kako je pri kraju sjednice zaključio delnički gradonačelnik Ivica Knežević, nije alarmantno, ali bi svakako moglo biti bolje. Svoje viđenje prvi je dao Franjo Jakovac (PGS), predsjednik Odbora za sport i kulturu, naglasivši da je stanje i u sportu i u kulturi prilično demotivirajuće, što se vidi po relativno slabom posjetu priredbama: »Sve skupa otežava i besparica, pri čemu pola od onog što Grad izdvaja za sport ide GSC-u za održavanje sportskih objekata. Smatram da bi trebalo činiti sve da se poveća broj klubova i sportaša koji koriste sportske objekte te da se iz tih prihoda financira održavanje objekata, a sredstva Grada da budu namijenjena radu naših sportskih klubova«, predložio je Jakovac.





O brojkama vezanim uz održavanje sportskih objekata najkonkretnije je govorio direktor GSC-a Alen Udovič rekavši kako je, primjerice, samo za energente tijekom protekle dvije godine plaćeno 1,5 milijuna kuna: »Godine 2017. ti su troškovi iznosili 652.000 kuna, a prošle godine 880.000 kuna. I to su samo troškovi grijanja, bez troškova vezanih uz popravke, osoblje i ostalo. S druge strane, svake od tih godina dobili smo po 358.000 kuna od Sportske zajednice Grada te 144.000 kuna od Grada Delnica 2017. i 93.300 kuna prošle godine. Dakle, ni pola od potrebnog, i to samo za troškove grijanja«, rekao je Udovič.



Davor Košmrlj (SDP) predložio je što veće povezivanje sporta i turizma, Goran Rački (Unija Kvarnera) inzistirao je na konkretiziranju aktivnosti vezanih uz ideju o Delnicama kao centru za bazične pripreme sportaša, a Dražen Tomić, predsjednik Sportske zajednice Grada Delnica, pohvalio je rast izdvajanja gradskih sredstava namijenjenih sportu te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da predstavnici SZ-a nisu kontaktirani pri izradi dijela gradskog proračuna namijenjenog sportu.


Suglasnost HOO-a


Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra, najavio je kako je za ovu godinu u planu izrada dokumentacija za projekte zatvaranja južne strane klizališta, odnosno uvođenja klimatizacijskog sustava u Dom sportova Delnice, a u daljnjim planovima je i obnova kuglane te prilagođavanje pristupa Domu sportova osobama s invaliditetom: »Svakako treba nastaviti i pojačati aktivnosti vezane uz ideju o Delnicama kao centru za bazične pripreme sportaša. Mislim da je posao zatvarana južne strane klizališta prvi korak k tome, a jako je dobro da nam je Hrvatski olimpijski odbor dao suglasnost i podržava tu ideju. Vjerujem da bi se s ulaganjima od oko 50 milijuna kuna mogla stvoriti potrebna infrastruktura da Delnice zaista postanu jedan takav centar«, rekao je Udovič koji je na pitanje Tanje Jakovac (PGS) imaju li Delnice hotelskih i smještajnih kapaciteta za tako zamišljen projekt, odgovorio da iskustva s Platka pokazuju kako najprije treba stvoriti kvalitetnu infrastrukturu jer se nakon toga javlja i interes ulagača.


Dražen Tomić  o radu Sportske zajednice Grada Delnica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Dražen Tomić o radu Sportske zajednice Grada Delnica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Osmisliti projekte


Goran Rački (Unija Kvarnera) primijetio je kako je stanje trenutačno takvo da bi prvi zadatak trebao biti točno odrediti i osmisliti programe i projekte jer je za sada sve samo na razini ideje, a to ne može biti dovoljno za, primjerice kandidaturu za EU sredstva koja bi itekako dobro došla. S njim se složio i predsjednik Vijeća Goran Bukovac (HDZ), dodavši kako uz pomoć Primorsko-goranske županije što hitnije treba osmisliti strategiju, a Davor Košmrlj (SDP) predložio je stvaranje operativnog tima koji bi pratio i poticao realizaciju te ideje.


Delnički gradonačelnik Ivica Knežević (NL Volim Delnice) naglasio je kako je prije bilo kakvih projekata nužno osigirati konsenzus države, županije i lokalne samourave za ideju o Delnicama kao centru za pripreme sportaša: »To treba učiniti što prije, pogotovo želimo li se kandidirati za bespovratna EU sredstva koja će, navodno, na raspolaganju biti do 2021. godine. Kad je riječ o našim izdvanjima za sport, jasno mi je da su potrebe puno veće, ali trenutačno zaista dajemo maksimum. Znam i da GSC-u ne dajemo dovoljno pa ćemo i to pokušati promijeniti te čak i vratiti dugove. Sportsku zajednicu Grada Delnica ubuduće ćemo kontaktirati pri izadi godišnjeg proračuna, mada će i dalje raspodjelu osiguranih sredstava obavljati sami«, rekao je gradonačelnik Knežević.