Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Goranski risovi

DA SE NE ZABORAVI 138. brigada HV-a obilježava 27. godišnjicu

Foto Marinko Krmpotić
Foto Marinko Krmpotić
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2018. u 13:51 2018-10-27T13:51:11+02:00

Brigada je najveći dio svog slavnog ratnog puta provela na bojišnici u Lici, ali je također sudjelovala i u legendarnim vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja

DELNICE Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim druženjem u prostorijama kluba Goranskih risova, udruge koja čuva spomen na ratni put 138. brigade HV-a, ove će nedjelje u Delnicama biti obilježena 27. godišnjica osnivanja brigade koja je najveći dio svog slavnog ratnog puta provela na bojišnici u Lici, ali je također sudjelovala i u legendarnim vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Najavljujući ova zbivanja, brigadir Miljenko Balen, vojni zapovjednik 138. brigade HV-a, kaže da se taj dan i sve što se nakon njega zbivalo tijekom Domovinskog rata ne smije zaboraviti.

Knjige i filmovi

– Spoznaju o našem doprinosu Domovinskom ratu mi smo već uobličili u dvije knjige i dva filma koji svjedoče o tim danima, a uoči ovogodišnje obljetnice dogovorili smo održavanje povijesnog sata u osnovnim školama u Skradu i Delnicama. Uz Gorane, kojih je bilo najviše, u našoj su brigadi bili i ljudi iz Rijeke, Opatije i Krka, a kraj rata dočekali smo s 13 članova brigade poginulih u akcijama i dvojicom kasnije, od posljedica rata umrla pripadnika naše postrojbe. Ono što mene brine je da je u poslijeratnom razdoblju od dvadesetak godina umrlo oko 500 članova 138. brigade HV-a, što je upozoravajuće i pokazuje kakve je posljedice rat ostavio na pripadnike postrojbe – rekao je Balen, a njegovom svjedočanstvu o ratnim danima pridružio se i Robert Štefančić, član skradskog ogranka Goranskih risova koji je tijekom rata bio dio Izvidničkog voda 138. brigade HV-a.

Petnaest poginulih

Petnaestorica članova 138. brigade HV-a dala su tijekom ratnih zbivanja život za samostalnost Hrvatske.

To su Jerko Barišić, Josip Blažević Blaž, Miodrag Butorac, Vlastimir Corel, Ljubomir Gašparac, Ivica Golić, Božidar Jambrešić, Miljenko Jelinek, Boris Krnčević, Robert Marelja Bošnjak, Milan Nišić, Zdravko Mulac, Zoran Teodorović, Milorad Vlahović i Mane Vujnović.

– Na početku rata bio sam član 128. brigade HV-a i stacioniran sam bio u Gospiću. No, čim je osnovana goranska brigada, pridružio sam joj se i ušao u Izvidnički vod. Nije nam bilo ni lako, ni jednostavno i često smo bili u životnim opasnostima trpeći napade neprijatelja ili sami pucajući po njima. Jednom smo prigodom zarobili neprijateljskog vojnika koji je potom razmijenjen za nekoliko naših poginulih suboraca. Sjećanja na te dane još su jako živa, a iako se danas svašta zna govoriti o braniteljima, i iako i među nama možda ima onih koji ne zaslužuju taj naziv, osobno sam vrlo ponosan na svoj i ratni put naše brigade koja je rat kraju privela bez ikakvih mrlja – rekao je Štefančić.

Početak u 9 sati

O programu obilježavanja 27. obljetnice osnutka 138. brigade HV-a nazočne je detaljnije obavijestio Željko Sokol, predsjednik Kluba Goranski risovi, rekavši da će memorijalna nedjelja početi u 9 sati Svetom misom za sve hrvatske branitelje koja će biti održana u delničkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja. U 10.30 sati na gradskom groblju u Delnicama bit će zapaljene svijeće, a u 10.45 sati uz spomenik 138. brigadi na Trgu 138. brigade HV-a bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, da bi potom u 11 sati počelo druženje u službenim prostorijama Goranskih risova koje se nalaze u zgradi gradske uprave.

– Pozivamo sve suborce da nam se tog dana priključe i dođu bar na jedan od spomenutih trenutaka prisjećanja. Pozvali smo i sve goranske čelnike, predstavnike HV-a, MUP-a i UDVDR-a i nadamo se dobrom odazivu kako bismo zajedno djelovali u okviru one naše poznate krilatice koja glasi – Da se ne zaboravi – rekao je Sokol.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.