Bolji standard

Cjelodnevnim radom dječjeg vrtića u Čabru profitirali i vrtićarci i osnovci

Marinko Krmpotić

Dio vesele ekipe vrtića u Gerovu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Dio vesele ekipe vrtića u Gerovu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Zajedno s OŠ »Petar Zrinski« i Gradom Čabrom radimo jako dobar posao i bitno smo podigli standard predškolskog odgoja na našem području. Naravno, nastojat ćemo ga ne samo zadržati, već i dodatno razviti, govori ravnateljica Dječjeg vrtića »Buba Mara«, Laura Turk-Resman



ČABAR Početna iskustva vezana uz realizaciju projekta cjelodnevnog rada čabarskog Dječjeg vrtića »Buba Mara« su odlična i ovaj projekt koji Grad Čabar i spomenuti vrtić realiziraju uz pomoć sredstava iz EU socijalnog fonda i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već je nakon nepuna dva mjeseca rada uvelike podigao standarde predškolskog odgoja na području Čabra.


Laura Turk-Resman, ravnateljica Dječjeg vrtića »Buba Mara«, ističe da su svi u ovoj predškolskoj ustanovi jako zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta koji će, jasno je, puno značiti za odgoj predškolaca na ovom području.


Dnevni boravak znači i spavanje / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Dnevni boravak znači i spavanje / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Četiri sata više




– Prije no što smo krenuli u ovaj projekt, djeca su u pet naših vrtićkih odjela imala klasični poludnevni boravak, odnosno u vrtiću su provodila po šest sati. Sada djeca u odjelima u Čabru, Gerovu i Prezidu borave deset sati, odnosno od 6 do 16 sati, što je idealno za roditelje. Uz to, produženjem boravka sa šest na deset sati, nama je ovaj projekt omogućio i dodatne pogodnosti pa smo tako verificirali jedan sportski program koji koriste polaznici vrtića, tu je i nekoliko različitih radionica što se provode ovisno o željama i potrebama djece, također je pojačana i prehrana u okviru koje sada imamo čak četiri obroka za vrijeme dok su djeca u vrtiću, a tu je, naravno, i dnevni odmor kao dio cjelodnevnog boravka. Uz sve to, dobili smo kroz okvire ovog programa puno novog edukativnog materijala, igračaka, namještaja, sprava i ormarića, a budući da smo zaposlili čak devetero novih ljudi, sve skupa djeluje novo, pozitivno i kreativno, govori Turk-Resman, ističući dobru suradnju sa školom.



Na području Grada Čabra u rad pet vrtićkih odjela trenutačno je uključeno osamdeset i jedno dijete. U Gerovu ih je 27, Prezidu 18, Plešcu 16, Čabru 12 te Tršću 8. Projektom cjelodnevnog boravka za sada, ističe ravnateljica Turk-Resman, nisu obuhvaćena naselja Plešce i Tršće.– Ako po završetku ovog projekta bude moguća nova kandidatura, svakako ćemo u nju nastojati uključiti i vrtiće u tim mjestima. Roditelji i djeca iz tih naselja mogu i sada koristiti cjelodnevni boravak, ali samo u čabarskom vrtiću gdje ima dovoljno mjesta, rekla je ravnateljica Turk-Resman.


– Odlično surađujemo s OŠ »Petar Zrinski« čijoj ravnateljici Silviji Šebalj Mačkić od srca zahvaljujemo na razumijevanju i pomoći. Sretni smo što zajedno ostvarujemo taj vrlo bitan posao odgoja od predškolskog doba pa do kraja osnovne škole. Veliku podršku imamo i od Grada Čabra, gradonačelnika Kristijana Rajšela i njegove zamjenice Ivane Lakota te predsjednice Gradskog vijeća Čabra Vazme Malnar. Svi zajedno radimo jako dobar posao i bitno smo podigli standard predškolskog odgoja na našem području. Naravno, nastojat ćemo ga ne samo zadržati, već i dodatno razviti, a na ovome do sada ostvarenom zahvaljujemo i nadležnom Ministarstvu te Vladi RH, kao i Socijalnom EU fondu koji nam je nakon naše uspješne prijave omogućio ovakva ulaganja i podizanje kvalitete rada, kaže ravnateljica Turk-Resman.


Zadovoljstvo dobrim startom projekta što će trajati dvije i pol godine i financiranom s 2,9 milijuna kuna iz EU sredstava iskazuje i gradonačelnik Kristijan Rajšel.


Ravnateljica Laura Resman za Valentinovo je od vrtićaraca dobila  – srce, snimio Marinko KRMPOTIĆ


Ravnateljica Laura Resman za Valentinovo je od vrtićaraca dobila – srce, snimio Marinko KRMPOTIĆ



Devet novozaposlenih


– U vrtićkim odjelima u Čabru, Prezidu i Gerovu zaposleno je ukupno devet novih ljudi – po tri odgojiteljice, tri pomoćne radnice i tri kuharice, što je itekako uočljiva korist. Nadalje, budući da se hrana za vrtiće kuha u školskim kuhinjama, došlo je i do rasta tog dijela standarda u osnovnim školama jer sad osnovci u tim školama imaju doručak i marendu, dakle obrok više. Te troškove snosimo mi kao lokalna samouprava. Kad ovaj projekt nakon dvije i pol godine bude priveden kraju, učinit ćemo sve da ga nastavimo jer smo sada, recimo, došli do toga da u vrtiću djeca borave od 6 do 16 sati, a u školi se osnovci bolje hrane. Mislim da je ovo bolje od gradnje novog vrtića, što je također bila ideja, rekao je gradonačelnik Rajšel.