Četvrta redovna sjednica

Županijska skupština prihvatila rebalans proračuna za 2019. godinu

Marin Smolčić



 


GOSPIĆ Četvrta redovna sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije okupila je danas sve klubove vijećnika jer su se nakon duljeg vremena pojavili članovi HSP-a.


Upravo su pravaši tijekom Aktualnog sata postavljali najviše pitanja županu Darku Milinoviću. Zanimalo ih je u kojoj je fazi razvoja ciklturizam, širokopojasni internet i s koliko sredstava Županija financira sredstva javnog priopćavanja.




Župan Milinović je istaknuo kako je i u ovom proračunu izdvojeno dodatnih 206 tisuća kuna za razvoj cikloturizma. Što se tiče širokopojasnog interneta tu postoje određeni problemi s brojem korisnika. Napomenuto je kako su neki gradovi i općine u ovaj projekt išle mimo županije, što je dodatno zakompliciralo situaciju jer bi uz zajedničko apliciranje lakše došli do EU sredstava.


Uvijek aktualno pitanje zdravstva ponukalo je župana da bi istaknuo kako je u proračunu za tu namjenu izdvojeno 900 tisuća kuna za poboljšanje zdravstvene usluge na području Ličko-senjske županije, a ta će sredstva  moći koristiti domovi zdravlja, hitna pomoć itd.


Donesena je i I. Izmjena i dopuna Proračuna Ličko-senjske županije za 2019. godinu. Višak prihoda Županija će rebalansom rasporediti za unapređenje zdravstva, provođenje brojnih projekata, a ukupni suficit  iznosit će 5 milijuna kuna. Ovaj detalj pojasnio je župan Milinović.


– Ukupno 2.3 milijuna kuna vlastitih prihoda ćemo uložiti u projekte na području Ličko-senjske županije. Napomenuti ću to ovdje, jer nisam siguran da je županija u zadnjih deset godina svoje prihode ulagala u projekte, naglasio je Milinović.


Planirani Razvojni centar Ličko-senjske županije smatra se presudnim za nastavak razvoja gospodarstva na ovim prostorima, uz mnoge važne segmente poput cikloturizma, uređenja pomorskog dobra…


U socijalnom aspektu puno se očekuje od angažmana pomoćnika u nastavi, pomoći zdravstvu i boljoj socijalnoj pomoći. Unatoč pozitivnim vibracijama koje su dominirale tijekom ove Županijske skupštine za Hrvatsku stranku prava  svi ovi projekti nisu bili dovoljni da bi ih njihovi vijećnici podržali.


Na sve ove prijedloge mogli su reagirati amandmanima, ali su to propustili učiniti. Ovo je posebno znakovito zbog Razvojnog centra Ličko-senjske županije, projekta u kojemu je partner Grad Gospić na čijem je kormilu predsjednik HSP-a Karlo Starčević.


Uz većinski HDZ i njegove koalicijske partnere i Nezavisnu listu Darka Milinovića Rebalans proračuna dobio je „zeleno svjetlo“ i najavu novih ulaganja u iznosu od 4.350 000 kuna.