Udomljavanje

Siroče medvjeda nađeno kod Vrbovskog dobilo novi dom: Mali medo Matija stigao u Kuterevo

Marin Smolčić

Matija je koncem veljače pronađen napušten nasred ceste kod Vrbovskog. Prvi dom bio mu je zagrebački ZOO, a ovih dana prebačen je u Kuterevo



Prema preporuci, a kasnije i odluci Povjerenstva za praćenje velikih zvijeri u Republici Hrvatskoj, tijela Uprave za lovstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ovih dana je medvjedić Matija iz privremene nastambe u zagrebačkom Zoološkom vrtu preseljen u Kuterevo i njihovo sklonište za mlade medvjede.


U Utočištu za medvjede u Kuterevu čekao ga je uređen prostor. Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka presretan je što se opet skrbi o devet medvjeda.


– Mali Matija se nakon otvaranja kaveza u kojem je stigao iz Zagreba u Kuterevo malo čudio, njušio i ustručavao. Onda je temeljito obišao svoj novi dom. Kada smo mu dali prvi obrok ljutili su ga kosovi koji su mu otimali hranu. Matija je hrabro reagirao i potjerao ptice. To je dobar refleks za medvjedića težine 26 kg koji je tek stigao u novo okruženje. Odmah je postao glavna atrakcija jer su ga htjeli fotografirati svi volonteri. Uvjeren sam da će se Matijine fotografije ovih dana naći na mnogim portalima diljem Europe. Životinja je u procesu prilagodbe i dobro se snalazi na nove uvjete, dok vidno uzbuđeni volonteri Velebitske udruge Kuterevo (VUK) pokušavaju kosmatog pridošlicu uključiti u svakodnevnu brigu o medvjedima i drugim »gostima« (posjetitelji, volonterske grupe…) Utočišta. Iz Velebitske udruge Kuterevo preporučuju sada još ne dolaziti Matiji u posjete niti očekivati priliku za slikanje jer on će zajedno sa svojim novim pratiteljima i »prijateljima« (mačka »Starka-Kiti« i pas »Srećko-Felix«) do sljedećeg proljeća ostati u relativno izoliranoj prilagodbi. Kao i uvijek, veliki obol ovoj priči dao je ugledni hrvatski znanstvenik dr. Đuro Huber, ističe Ivan Crnković Pavenka.




U Utočištu za medvjede u Kuterevu trenutno boravi 16 volontera pristiglih iz Njemačke, Kosova i Hrvatske. Angažirani su na uređenju skloništa za životinje i prikupljanju hrane jer se već sada priprema dio zimnice za duge zimske dane koji na Velebitu nerijetko traju puno dulje nego li drugdje.



Matija je koncem veljače pronađen napušten nasred ceste kod Vrbovskog. Prvi dom bio mu je zagrebački ZOO, gdje je odmah po dolasku postao ljubimac koji se s ljudima mazio poput mačića. Budući da je njegov povratak u prirodu nemoguć, mali medvjedić je od sada glavna zvijezda Utočišta u Kuterevu.


O sudbini njegove majke možemo samo nagađati. Neki su »nadobudni« novinari svojedobno čak objavljivali tekstove s nonsensnom tezom po kojoj je Matiju majka jednostavno napustila, ostavivši ga nasred ceste. Medvjedice su poznate kao požrtvovne majke koje svoju mladunčad brane po cijenu života. Stoga je svakako bliža istini teorija po kojoj je ova mjedvjedica postala žrtvom krivolovaca.