Srušena riva

Senjani ogorčeni rupom na Mađarskoj rivi: Zbog mehanizacije srušen dio lukobrana

Dorotea Prpić

Velika rupa napravljena je kako bi kamioni izvođača radova koji popravljaju plažu i šetnicu Škver iza lukobrana mogli nesmetano prometovati, a kasnije će svaki kamen biti vraćen na svoje mjesto



SENJ Zar se nije mogao pronaći drugačiji način? Rušiti spomenik kulture da bi kamioni mogli prolaziti na prostor iza njega? Tko je to dozvolio? Ništa ne poštuju, pa to je spomenik kulture… To su samo neki od komentara dijela građana Senja koji su ostali nemalo iznenađeni vidjevši da je dio lukobrana Mađarske rive u Senju srušen. Velika rupa u lukobranu napravljena je kako bi kamioni izvođača radova koji popravljaju plažu i šetnicu Škver iza lukobrana mogli nesmetano prometovati.


U Gradskom muzeju o ovom zahvatu ništa ne znaju i nisu upoznati. Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj koja upravlja lučkim područjem, među ostalim i Mađarskom rivom, odnosno lukobranom sv. Ambroza, kaže da se Grad Senj kao investitor zahvata na popravku šetnice i plaže obratio Lučkoj upravi za dozvolu da se dio lukobrana na Mađarskoj rivi privremeno sruši kako bi se mogli odvijati radovi na šetnici i plaži Škver.


Zeleno svjetlo


– Mi smo kao Lučka uprava dali suglasnost na taj zahvat, uz uvjet da se o tome očituje Ministarstvo kulture, s obzirom na to da je senjska luka spomenik kulture te da se očituje Lučka kapetanija Senj. I koliko mi je poznato, i Kapetanija i nadležni konzervator Hrvoje Giaconi ispred Ministarstva kulture su dali zeleno svjetlo da se dio zida može demontirati, što se na kraju radova mora vratiti u isto stanje. Svako drugo rješenje znatno bi poskupilo gradsku investiciju – rekao je Dešić.




– Za taj zahvat Grad Senj je dobio suglasnost od konzervatora, Lučke kapetanije Senj i Lučke uprave Senj, a radovi imaju za cilj da se sanira plaža na škveru i nadohrani školjera na njoj. Mehanizacija na taj prostor ne može ući. Rušenje zida je privremeno, a svaki kamen u zidu je u skladu s pravilima struke označen i bit će vraćen na isto mjesto – kazao nam je v. d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Senju Mislav Bilović.


Drukčije nije išlo


– Napišite da su Senjani ogorčeni na sve, to je prestrašno. To je ekipa u Senju koja očito dela škandale, zabavlja ih to i ne radi se samo o ovom slučaju, ima ih još. To se moralo učiniti jer mehanizacija nije mogla proći na drugu bandu. Drukčije nije išlo. Poslije će se zid pokrpati i popraviti prema postojećem stanju – izjavio je konzervator Hrvoje Giaconi čija je odluka bila presudna da se ruši dio lukobrana.


Akteri u ovoj priči očito imaju objašnjenja za svoj postupak, međutim, dio javnosti se ne slaže. Bilo je, kažu, i drugih rješenja poput angažiranja broda koji bi dopremio veliko kamenje za popravak školjere, moglo se je prići i preko nekih drugih površina koje su privremeno zaposjednute. Krive i gradsku administraciju koja je naručila projekt sanacije plaže i šetnice Škver bez da se razmišljalo kako će se radovi izvesti, a ovo tim više što u glavnom projektu sanacije oštećenja na plaži Škver nije bilo predviđeno nikakvo rušenje lukobrana.U svakom slučaju, dio javnosti ogorčen je na rušenje dijela lukobrana na Mađarskoj rivi jer, kako kažu, »zid nikada više neće biti isti, vidjeti će se krpanja i neće imati onu svoju cjelovitu, zajedničku patinu kao do sada«.

Ističu da nekima očito ništa ne znači što je senjska luka spomenik kulture izgrađen 1825. godine. Čuvale su je sve dosadašnje generacije Senjana, a danas je lukobran »žrtvovan« samo da bi kamioni mogli proći i da bi se odradila investicija od svega 650 tisuća kuna. Pri tom neprocjenjiva šteta nastala na lukobranu očito nikoga ne dira, komentiraju Senjani.