U iščekivanju posjetitelja

Otvorena Zavratnica, jedna od najljepših hrvatskih uvala u Parku prirode Velebit

Dorotea Prpić

Uvala Zavratnica

Uvala Zavratnica

Sezona u Zavratnici traje do 31. listopada, grupna ulaznica iznosi 20 kuna po osobi, dok je individualna ulaznica 30 kuna, a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz



SENJ – Uvala Zavratnica je otvorena za posjetitelje, a time je Park prirode Velebit koji njome upravlja istovremeno otvorio ovogodišnju turističku sezonu. Zavratnica je jedna od najljepših hrvatskih uvala, a upravo radi prirodnih vrijednosti je 1964. godine proglašena »značajnim krajobrazom«.


Zavratnica je od Jablanca udaljena oko kilometar i s njim je povezana šetnicom uz more, a osim iz Jablanca, do Zavratnice se može doći i iz obližnjeg sela Zavratnica.


Sezona u uvali Zavratnica traje do 31. listopada, grupna ulaznica iznosi 20 kuna po osobi, dok je individualna ulaznica 30 kuna, a djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz. Cijene se u odnosu na lani nisu mijenjale.




Ustanova Park prirode Velebit se uključila i u aktualnu promotivnu akciju »Tjedan odmora vrijedan« Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma pa će u tjednu od 10. do 19. travnja posjetiteljima davati 50 posto popusta na ulaznice za uvalu Zavratnica.


Novost u ponudi Parka je i drvena kućica postavljena u blizini hostela Baške Oštarije, a koju planiraju urediti uz kreativnu pomoć studenata Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, s kojima imaju dobru višegodišnju suradnju. Kućica će služiti za edukaciju djece kroz stvaranje zanimljive priče o Vili Velebita.


Ponudu na Baškim Oštarijama upotpunit će i turistički vlak koji je Park dobio od NP-a Plitvička jezera i kojim će voziti posjetitelje do pojedinih zanimljivih lokaliteta, s tim da vlak ima i audioopremu pomoću koje će posjetitelji sjedeći u vlaku moći slušati informacije o području kojim prolaze, a vlak će biti oslikan velebitskim motivima. A za nova edukativna vođenja poslužit će i dvije poučne staze, Pod Filipov kuk i Stupačinovo – Veliki Papratnjak, koje su uredili djelatnici Hrvatskih šuma UŠP-a Gospić.


Pojedine aktivnosti bit će usmjerene i prema osnovnoškolcima, poput prezentacija o važnosti šuma i vode, a u razdoblju od 20. do 30. travnja u Javnu ustanovu stiže mobilna izložba pod nazivom Diverterra i to zahvaljujući Zavodu za zaštitu okoliša i prirode i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.


– Diverterra je zamišljena kao prenosiva izložba s multimedijalnim i hologramskim sadržajima u proširenoj stvarnosti, a namijenjena je djeci predškolske i mlađe školske dobi. Kroz izložbu je obrađeno 37 tema iz područja zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti, a ovom izložbom ćemo simbolično obilježiti Dan planeta Zemlje – poručuju iz Parka prirode Velebit koji se velikim dijelom prostire i na području grada Senja.