Društveno korisno učenje

Novi serijal radionica u “režiji” Veleučilišta Nikola Tesla

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Lokalna akcijska grupa Lika, Veleučilište „Nikola Tesla“ iz Gospića i HGSS Stanica Gospić su 2017. godine zajednički  osmislili projekt pod nazivom „Tesla za društveno korisno učenje“.


Prijavili su ga na natječaj za bespovratna sredstva „Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija za provedbu programa društveno korisnog učenja“ koji se financira iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Više o projektu rekla nam je voditeljica Martina Jurković.


-Provedba projekta Tesla za društveno korisno učenje je započela 2018. godine i ukupno će trajati 24 mjeseca. U okviru projekta partneri provode niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva. Kako je predviđeno da studenti Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću intenziviraju svoje analitičke i zagovaračke vještine, kroz osnivanje Debatnog kluba omogućeno im je da kao članovi kluba upoznaju problematiku i rad organizacija civilnog društva. Ovo im je i prigoda kako bi izrazili svoja mišljenja te na kraju zajedno došli do zaključka i potencijalnih rješenja vezanih za problematiku neprofitnih organizacija.  




Kroz aktivnost debata uočeno je veliko zadovoljstvo i interes studenata samim konceptom debate, što potvrđuju razumijevanje i njihovo značenje, a samim time i svjesno i nesvjesno jačaju analitičke i zagovaračke vještine pa i stvaranje kritičkog mišljenja, ističe Martina Jurković, voditeljica projekta.


Osim debatnih aktivnosti, na Veleučilištu je u studenom ove  godine započelo održavanje radionica koje podrazumijevaju usmjeravanje studenata prema osmišljavanju društvenih inovacija, s naglaskom na poduzetništvo. Radionice otvorene na temu „Društvene inovacije u društvenom poduzetništvu“. Do kraja provedbe projekta u ožujku 2020. ukupno će biti održano pet blok sati predavanja s radionicama o Društvenim inovacijama u društvenom poduzetništvu.