Sastanak

Na ličko-senjskoj političkoj sceni sigurno je da-ništa nije sigurno

Marin Smolčić



GOSPIĆ Predstojnik Ureda državne uprave Ličko-senjske županije Darko Banić sazvao je za 9. travnja konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine. Do danas niti jedna lista koja je osvojila mandate nije objavila koaliciju i sastavljanje većine. U Gospiću je jučer održan sastanak dvojice nositelja listi, Marijana Kustića (koalicija HDZ) i Karla Starčevića (HSP), odnosno pregovori čelnika prve i treće političke snage po rezultatima zadnjih izbora. Kako se čini, stavovi ovih dvoje političkih čimbenika  nisu se nimalo  približili.  


U novom sazivu Županijska skupština  broji 33 vijećnika, 14 vijećnika je s koalicijske liste koju predvodi HDZ i kojoj bi šest vijećnika HSP-a bilo dovoljno da formiraju većinu i preuzmu vlast u županiji. I dok je HDZ ovoga puta do svojih 14 mandata došao u koaliciji sa još pet politilčkih stranaka, HSP je na ovim izborima nastupio samostalno i osvojio šest respektabilnih mandata. Druga po snazi je Nezavisna lista aktualnog župana Darka Milinovića koji je nakon njegova isključenja iz HDZ-a na ove izbore izašao sa svojom listom i osvojio osam mandata i tako postao nezaobilazna  politička snaga Ličko-senjske županije.


Danas je održan spomenuti sastanak  Kustić-Starčević. Službenih informacija niti priopćenja o ishodu toga susreta još nema. Jedino se zna kako se- ništa nije dogodilo! Vjerojatno su tome presudili i stavovi HSP-a čiji je predsjednik Karlo Starččević neposredno nakon održanih izbora isticao kako ih ne zanimaju političke trgovine, nego li samo napredak i dobrobit ove županije i svih njezinih građana. Nakon neuspjelog sastanka obje strane su odlučile ne davati bilo kakve informacije o razlozima neuspjeha. Iz HDZ-a je procurila informacija po kojoj je bilo nekoliko stavki koje su prouzročile stranačke kolizije, a jedan od „kamena spoticanja“ je i  imenovanje predsjednika Županijske skupšijne.




Darko Milinović je ponovio kako će, ne uspiju li te stranke sastaviti većinu, on u ime svoje liste dogovoriti koaliciju s HSP-om i nositeljem liste „Bura promjena“ Antom Dabom, što bi činilo većinu od ukupno 17 vijećničkih mandata.


-Ipak mislim da se ništa od toga neće znati do 9. travnja, odnosno konstituirajuće sjednice. Sastavljanje većine do konstituirajuće sjednice i nije ono najvažnije u ovoj situaciji. Puno je važnije da se postigne dovoljno političke volje kako bi se odmah na konstituirajućoj sjednici podržao prijedlog županijskog Proračuna za 2019. godinu. Ukoliko se to ne dogodi do 11. travnja, zbog cijele ove situacije dosad je propalo dogovorenih projekata u vrijednosti 27 milijuna kuna, a propast će i novih 18 milijuna kuna. Upravo zbog Proračuna smo se Kustić i ja čuli i dogovorili se da ćemo se vidjeti da bismo dogovorili što i kako dalje, ističe Milinović.


U ovoj situaciji sigurno je da ništa nije sigurno jer je Marijan Kustić još lani obećao županu Milinoviću kako će podržati prvi prijedlog Proračuna, da bi ga na sljedećoj sjednici Županijske skupštine HDZ srušio svojim suzdržanim glasovima. Sada se iz tabora HDZ-a opet šire iste, pozitivne vibracije čiji je krajnji učinak u najmanju ruku dvojben. Postoje i teze iz HDZ-a da Proračun ovoga puta neće rušiti, ali će odugovlačiti s njegovim usvajanjem sve do 25. svibnja, jer se tada navršava polovica mandata župana Milinovića. Tada ulogu župana bez novih izbora može preuzeti njegov zamjenik Vice Nekić (HDZ), a župan Milinović bi tada mogao  aktivirati svoj mandat u Saboru. Apsurdno je to što se upravo Milinović zalagao da Marijan Kustić dobije mandat u Hrvatskom saboru. No Milinović o ovoj opciji  za sada uopće ne razmišlja.


Gospić je mala sredina pa već danima u kuloarima kruže spekulacije po kojima bi HDZ s koalicijskim partnerima mogao opet rušiti novi prijedlog Proračuna. Ne zbog toga što bi taj prijedlog bio manjkav, već samo zato da se sruši Darko Milinović. Tada bi HDZ dobio novi priliku da se politički riješe Milinovića, ali bi pri tome HDZ dobio i novu „packu“ jer bi se cijela priča oko izbora i Proračuna personizirala. Na štetu Ličko-senjske županije i troška od više od milijun kuna, koliko bi ti novi izbori stajali porezne obveznike. Ti ponovljeni izbori bili bi ipak najveći izazov i kušnja HDZ-u kojemu je popularnost na ovim prostorima drastično pala sa nedavnih 55 na sadašnjih 35 posto.


Zbog lanjske situacije rušenja Proračuna, danas  HDZ-u  malo tko vjeruje da i ovoga puta neće jedno govoriti, a drugo činiti. U važnost izglasavanja novog prijedloga Proračuna kunu se HSP, lista Darka Milinovića, „Bura promjena“ i SDSS. Sasvim dovoljno da bi bila stvorena većina koja bi tada omela eventualne pokušaje HDZ-a i koalicijskih partnera da isprovociraju nove izbore i tako nastave agoniju ovog dijela Hrvatske.