Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Vrijedne donacije

NOĆ MUZEJA Obogaćen fundus senjskog muzeja

Snimila Dorotea PRPIĆ
Snimila Dorotea PRPIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 17:18 2019-02-02T17:18:00+01:00

U sklopu izložbe "Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj" nalazi se  vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka čija djela je donirala senjska obitelj Debelić, te umjetnine obitelji Jeren-Beus iz Zagreba koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa

SENJ Gradski muzej Senj i ove se je godine uključio u četrnaestu po redu manifestaciju Noć muzeja 2019. koju na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama.

Ovogodišnja Noć muzeja imala je temu „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“, a Gradski muzej Senj, koji je inače „klasični tip“ muzeja, ovim povodom odlučio je predstaviti muzejsku izložbu pod nazivom „Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj“.

U sklopu ove izložbe nalazi se  vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka čija djela je donirala senjska obitelj Debelić, te umjetnine obitelji Jeren-Beus iz Zagreba koja je Muzeju darovala umjetničke slike, skulpture i knjige iz obiteljskog fundusa.

„Zahvalni smo obiteljima Debelić i Jeren-Beus, odnosno sestrama Tatjani i Ivi koje imaju senjske korijene, na ovoj velikoj i plemenitoj gesti, što su odlučili vrijedne umjetničke predmete iz  obiteljske zbirke pokloniti GMS-u i tako obogatiti muzejski fundus tj. postav naše Umjetničke zbirke. Smatramo da je upravo manifestacija Noć muzeja 2019. idealna  prilika da javnosti predstavimo kako donirana djela tako i plemenite obitelji-donatore i tako im iskažemo  veliku zahvalnost.“ istaknula je u svom uvodnom obraćanju ravnateljica GMS-a prof. Blaženka Ljubović.

Među poklonjenim djelima Josipa Cmroka su brojna kiparska, keramička i slikarska  djela, kojima je predstavljena domaća folkloristika, mitovi, legende, narodni običaji, simboli, znakovi, plesači i svirači, ženski likovi, pijevci, klauni i harlekini te znakovi glagoljice, često korišteni u njegovom keramičarsko-slikarskom segmentu opusa.  Tu su i brojni oslici keramičkih predmeta – tanjura, vaza, ploča, zdjela, svijećnjaka.

A obitelj  Jeren-Beus donirala je djela poznatih hrvatskih  umjetnika, Ivana Lackovića Croate, Vanje  Radauša, Mladena Veže, Ivana Meštrovića i Vere Reiser.

Izložbu noviteta u GMS-u otvorio je v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Senja Mislav Bilović, a brojni posjetitelji su uz novootvorenu izložbu  u nastavku večeri imali prilike razgledati i druge postave i zbirke GMS-a.

Svojom pjesmom i svirkom Noć muzeja 2019.u GMS upotpunio je i senjski vokalno instrumentalni sastav Bonaca, a druženje posjetitelja nastavljeno  je uz frite, kuhano vino, čaj i sokove. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.