Novi lički turistički adut

Kuk Čelina – izazov za hrabre penjače na prirodne litice

Marin Smolčić

Do sad je uređeno je i za penjanje postavljeno 15 zanimljivih smjerova, različitih stupnjeva težine



Stijena Čelina nalazi se svega petnaestak minuta vožnje automobilom od Gospića u smjeru sjeverozapada, u zaseoku Oteš pored Klanca i predstavlja pravo otkriće u penjačkom smislu. Do sad je uređeno je i za penjanje postavljeno 15 zanimljivih smjerova, različitih stupnjeva težine. Penjalište je javnog karaktera, a zbog razvedenosti stijene i iznimne atrakcije očekuje se veliko zanimanje penjača kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva.


Penjalište na stijeni Čelina osmislili su i pripremili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Gospić, a cjelokupna realizacija tekla je uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Grada Gospića. Na svečanom činu otvaranja penjališta okupili su se mnogi. Bili su tu turistički djelatnici koji će u svojem poslu turističkim agencijama moći ponuditi još jednu posebnost Like, brojni planinari, alpinisti, predstavnici Grada Gospića i Ličko-senjske županije, dečki iz HGSS-a, kao i mnogi znatiželjni građani. Litica Čelina nalazi se na privatnom posjedu koji je na korištenje ljubiteljima prirode besplatno ustupio vlasnik Vinko Baričevič.   


Maksimalni oprez


Kao što mnogi autori prvi isprobaju svoje netom realizirane ideje, tako su i ekipe HGSS Stanice Gospić prve odradili pokaznu vježbu spašavanja s visoke stijene. U ovakvim su se stvarnim situacijama već našli bezbroj puta, spašavajući živote alpinista, ali i planinara koji su precjenili vlastite psiho-fizičke mogućnosti. Voditelj HGSS-a Stanice Gospić Alen Zorić i ovom je prigodom istaknuo potrebu maksimalnog opreza. 




 – O prednosti ovog penjališta u turističkom smislu svakako više znaju ljudi iz te branše, kao i ljubitelji alpinizma. Ova je litica pristupačna, veličanstvena, s različitim stupnjevima težine. Odabir smjera kretanja ovisi o svakome ponaosob. Već ima naznaka kako će ovamo »hodočastiti« mnogi penjači iz Hrvatske i Europe. Ako pratite izvješća iz elektroničkih i tiskovnih medija svako malo pročitate kako su neadekvatno opremljeni i fizički nespremni turisti zaglavili negdje u planinama. Naš je Velebit svojom ljepotom i veličinom prevelika atrakcija i izazov kojem se teško othrvati pa svake ga godine posjećuje sve veći broj turista, rekao je Zorić. 


Ekstremni sportovi u svijetu već godinama okupljaju sve više poklonika. Alpinizam je postao toliko obljubljen da se čak i u milijunskim gradovima grade umjetne stijene kako bi penjači nadomak radnog mjesta ili svoje kuće imali mjesto za podizanje razine adrenalina.


Novo prirodno penjalište uređeno u srcu Like već se našlo na web-stranicama brojnih turističkih agencija i klubova alpinista. Koliko god su kreatori ove ideje mislili o sigurnosti onih koji će se penjati po surim liticama Čeline, utoliko svatko od nas treba znati svoje krajnje fizičke dosege i spremnost do koje mjere se može uhvatiti u koštac s prirodom, a da se ne poigra sa zakonom gravitacije. Naš sugovornik Alen Zorić naglašava da kada je riječ o sigurnosti tu nema i ne smije biti kompromisa. U protivnom ne zaboravite da pomoć možete zatražiti na broj 112 i provjerite gdje imate signala na mobitelu jer možda baš o tome ovisi Vaš ili nečiji drugi život.