Nastavak uređenja park-šume

Jasikovac će dobiti amfiteatar i dječje igralište

Marin Smolčić

Foto: Grad Gospić

Foto: Grad Gospić

U tijeku su radovi na montaži informacijskog centra, postavljanju  sjenica, čišćenju i uređenju staza, kao i postavljanje rasvjetnih tijela. U Jasikovcu je također uređen prostor za postavljanje amfiteatra i klupa potrebnih za održavanje raznih manifestacija. U narednom razdoblju najavljena je izgradnja dječjeg igrališta, umjetne stijene za penjanje, a ovih dana je postavljena trim sprava u fitness vježbalištu



GOSPIĆ Ovih su dana intenzivirani radovi u park-šumi Jasikovac, resursu prirodne baštine i omiljenom šetalištu građana Gospića. Ova je stara šuma ime dobila po austrijskom generalu Jasyku iz 1. regimente Vojne krajine koji je tada stolovao u Gospiću.


Neugledno močvarno područje i šikaru površine od 86 hektara general je 1743. godine dao pošumiti hrastom lužnjakom, kitnjakom, bijelim borom i arišom.


Uskoro je Jasikovac postao poligon za vojne vježbe, ali su vojnici morali strogo paziti da pri tome ne polome ili oštete mlada stabla.


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić





Ova je šuma početkom 20. stoljeća postala omiljeno šetališta gospićke gospode, a 1900. godine ondje je izgrađeno prvo tenisko igralište u ovom dijelu Europe.


Godine su prolazile i Jasikovac je prerastao u pravi mali rezervat s ogromnim stablima i brojnim šetnicama. Kada je 2013. na kratko izgubio svoj status zaštićenog područja u njemu su počele odzvanjati motorne pile onih koji su u Jasikovac ulazili traktorima i izvozili stotine kubika posječenih stabala.


Onda su se političari pod pritiskom ekologa dosjetili koliko prirodno bogatstvo leži nadomak Gospića i 2016. se krenulo s konkretnom zaštitom i uređenjem ovoga područja.


Osim Grada Gospića i Ličko-senjske županije u spas park-šume Jasikovac uključili su se HGSS-stanica Gospić i Lička ekološka akcija (LEA) Gospić. Ovaj je projekt od ranije uključen uekološku mrežu „Natura 2000“ pa će se naredni projekti provoditi i financirati iz EU sredstava.

Radovi se provode u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“, koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa  „Konkurentnosti kohezija 2014.-2020.“.


U tijeku su radovi na montaži informacijskog centra, postavljanju  sjenica, čišćenju i uređenju staza, kao i postavljanje rasvjetnih tijela. Postavljanju LED rasvjetnih tijela obavit će se duž glavne staze i u središnjem dijelu Jasikovca.


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić



Riječ je o ekološki prihvatljivoj rasvjeti koja ne šteti životinjskom svijet, poglavito ne pticama, dok omogućuje posjete šetačima i sportašima pri smanjenoj vidljivosti.


U Jasikovcu je također uređen prostor za postavljanje amfiteatra i klupa potrebnih za održavanje raznih manifestacija. U narednom razdoblju najavljena je izgradnja dječjeg igrališta, umjetne stijene za penjanje, a ovih dana je postavljena trim sprava u fitness vježbalištu.


Završetak projekta očekuje se do kraja ove godine. Na ovaj će način Jasikovac postati turističko-rekreativno odredište i omiljeno okupljalište građana svih uzrasta. Izvođači radova su Komunalac Gospić d.o.o. i Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega. Ukupna vrijednost projekta je cca. 2 milijuna kuna.


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić


Park-šuma Jasikovac / Foto Grad Gospić