Štovatelji velikog izumitelja proslavili njegov 156. rođendan

I najmlađi s Nikolom Teslom u tajnovitom svijetu znanosti

Marin Smolčić

Memorijalni centar u Smiljanu godišnje obiđe više od 25 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta 



SMILJAN Nikola Tesla, jedan od najvećih umova čovječanstva, rodio se prije 156 godina u skromnoj kući podno brda Bogdanić. Tu je proveo djetinjstvo, eksperimentirao s njemu nepoznatim zakonima fizike, u Gospiću se školovao, a potom otisnuo u svijet i postao najuvaženiji izumitelj s područja elektriciteta. Prvi Teslini koraci u tajnovitom svijetu znanosti, njegov rad i uspjesi zabilježeni su u Memorijalnom centru u Smiljanu. Kompleks koji godišnje obiđe više od 25 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta Tesli u čast slavio je njegov rođendan. 


  Tesli u pohode jučer su prvi stigli klinci iz Dječjeg vrtića Pahuljica iz Gospića. Zajedno sa svojim tetama i drugim djelatnicima vrtića djeca starosne skupine pet i šest godina najprije su pozirala fotografima pored kipa velikog izumitelja, a potom su obišla postav u Teslinoj rodnoj kući.


Uslijedio je posjet objektu u kojemu su u rukama držali neonske cijevi što su zasvijetlile bez električnog kabela. Pucketanje i zujanje elektrona izazvalo je različite reakcije kod djece.




- Djeca redovno uživaju u obilasku centra, postavljaju mnoga pitanja, žele sve vidjeti. Uvijek nas nanovo oduševljava njihova zainteresiranost, kazala nam je muzejska pedagoginja Marina Krmpotić.