Izostala tradicionalna zabava

Gospićki maturani na norijadi složno zapjevali “Tuga i jad, to je naš grad!“

Marin Smolčić

Foto Marin SMOLČIĆ

Foto Marin SMOLČIĆ

Na odredištu kolone, na Trgu Stjepana Radića, maturante  je zatekao-muk! Nije bilo razglasa niti glazbe niti ih je tko dostojanstveno dočekao i uputio im čestitke povodom zadnjeg dana škole. Inteligentni i domišljati maturanti ubrzo su složno zapjevali pjesmu „Tuga i jad-to je naš grad“



GOSPIĆ  Maturanti su danas posvuda feštali povodom zadnjeg dana nastave. Popularne „norijade“ posvuda su bile sukladne imenu: pjevalo se, plesalo, malčice ludovalo, rađale se nove ljubavi i općenito slavila se mladost i život koji je pred tim mladim ljudima. U svim hrvatskim gradovima slične scene. Gradske uprave su maturantima osiguravale jelo, piće, razglase, glazbenike ili D.J.-eve, prostore za zabavu… Posvuda, ali ne u Gospiću.


Iza zgrade Gimnazije i Strukovne škole krenula je danas u 10 sati kolona. Zajedno su išli maturanti i profesori koji su im i na ovaj način dali podršku. Podršku maturantima iskazali su i roditelji, rodbina i prijatelji, svi s istom mišlju: neka se mladi zabavljaju!


Na odredištu kolone, na Trgu Stjepana Radića, maturante  je zatekao-muk! Nije bilo razglasa niti glazbe niti ih je tko dostojanstveno dočekao i uputio im čestitke povodom zadnjeg dana škole. Inteligentni i domišljati maturanti ubrzo su složno zapjevali pjesmu „Tuga i jad-to je naš grad“.




Već nakon prvog refrena ove tužaljke čula su se obećanja po kojima će se mnogi od njih nastojati „maknuti“ iz ove  sredine. Koju je prema slobodnoj procjeni samo lani napustilo više od 600 mladih ljudi. Naravno, nije to svojstveno samo Gospiću jer je to „priča iz Hrvatske“.


Norijada u Gospiću


Norijada u Gospiću



Ove godine broj maturanata na gospićkoj norijadi bio je manji nego li je trebao biti. Kada su doznali kako se ništa nije organiziralo, dio maturanata bojkotirali su norijadu i nakon zadnjeg školskog sata otišli su doma. S gorkim okusom u duši.


Na Trgu Stjepana Radića ove godine nisu bili niti novinari. Izostala je i tradicionalna  zabava u holu Kulturno-informativnog centra. Uzaludno smo nazivali ravnateljicu KIC-a i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića. Prva je na bolovanju, a druga je danas imala niz sastanaka pa nije imala niti toliko vremena da nam pojasni zašto je današnja norijada organizacijski postala ovako otužna i na rubu loše improvizacije.


Norijada u Gospiću


Norijada u Gospiću



Maturanti su se na središnjem gradskom trgu kratko zadržali i onda razmilili po  kafićima ili su otišli doma. Sa norijade koju svakako treba čim prije zaboraviti jer je osim silne energije i mlaosti maturanata, po ostalim elementima sličila na podušje.


Čini se kako su svi meritorni smetnuli s uma detalj po kojemu su maturanti, čija je norijada danas doživjela fijasko, uglavnom  punoljetne su osobe. Osim časnih profesora nitko im se danas nije pridružio niti im organizacijski pomogao da po lijepim detaljima zapamte zadnji dan nastave u srednjoj školi. Zapamtit će ga po pjesmi koju su složno zapjevali i tako svima poslali nedvosmislenu poruku, novi idiom kojega stariji trebaju uzeti za ozbiljno.


 


Norijada u Gospiću


Norijada u Gospiću