Delegacija moćne kompanije Nari kod predsjednika Gradskog vijeća Senja

Glas o poznatoj senjskoj buri privukao kineske investitore

Dorotea Prpić

Senjsko i brinjsko područje za izgradnju vjetroparka kineskoj tvrtki je prvenstveno zanimljivo zbog potencijala vjetra - hrvatski domaćini su iskazali, baš kao i investitori – iznimnu zainteresiranost



SENJ Predsjednik Gradskog vijeća Senja Berislav Gržanić primio je delegaciju kineske korporacije Nari, zainteresirane za ulaganja u novi vjetropark koji bi se prostirao na području Grada Senja i Općine Brinje, a delegaciju je doveo predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb koji je naglasio kako je ovom prigodom u Senju poslovno. 


  Korporacija Nari je ogromna, ima oko 60 tisuća zaposlenih, od čega oko 18 tisuća inženjera, a proizvodi vjetroagregate. Senjsko i brinjsko područje za izgradnju vjetroparka im je prvenstveno zanimljivo zbog potencijala vjetra. 


  – Činjenicu da je Senj poznat po buri prepoznali su i stručnjaci u korporaciji Nari. Budući vjetropark koji bi se ovdje treba graditi imao bi instaliranu snagu više od 150 megavata, a gradilo bi se u više faza. Prije ovog sastanka u Senju obavili smo i razgovore s načelnikom Općine Brinje Zlatkom Fumićem i predsjednikom Općinskog vijeća Davorom Vičićem koji su također iznimno zainteresirani da do realizacije ovog projekta dođe.  

 Vrijednost i do 240 milijuna eura


Svojevrsna garancija da se projekt realizira je činjenica da Kina sa svojim industrijskim i financijskim potencijalom može ovdje instalirati svoju opremu za koju oni smatraju da je apsolutno konkurentna kvalitetom, ali i cijenom.




Radi se zapravo o projektu koji bi u svojoj konačnici trebao koštati između 220 i 240 milijuna eura. Dakle, to je sigurno projekt koji bi i za Grad Senj i za Općinu Brinje značio i stalne prihode u gradski, odnosno općinski proračun, ali i zapošljavanje ne malog broja ljudi.


Osim interesa kineskih partnera, mi očekujemo i adekvatan interes Republike Hrvatske za ovaj projekt, jer da bi se ovakav projekt realizirao, potrebno je razumijevanje i potpora i to ne samo načelna ili deklarativna u smislu da se govori kako su sva ulaganja u Hrvatsku dobrodošla.


To doista treba i pokazati i činiti, a ne postavljati određene administrativne barijere da bi se projekti onemogućavali zbog nečijih interesa. Nesumnjivo je da ovaj projekt treba donijeti novi razvojni potencijal i Senju i Brinju, rekao je među ostalim u izjavi za javnost Danijel Srb. 


 Slijedi mjerenje vjetra


Predstavnici Narija jučer su se upoznali s lokacijom vjetroparka, a sljedeći korak je mjerenje vjetra kako bi se ocijenio njegov potencijal, što je i osnovni preduvjet za samu realizaciju projekta. Uz to, sagledat će se i mogući problemi koji bi realizaciju projekta mogli ugroziti, a oni bi mogli biti uglavnom administrativni. 


  – Prema informacijama kojima raspolažemo, određeni dio dokumentacije za novi vjetropark je pripremljen i slijedi izdavanje lokacijske dozvole. Prvi niz vjetroagregata mogao bi dobiti dozvolu kroz nekoliko mjeseci, a drugi niz do konca sljedeće godine. Naravno, sve skupa ovisi i o mogućnosti sklapanja ugovora s Hrvatskim operaterom električne energije (HROTE) o kojem ovisi i plasman električne energije iz budućeg vjetroparka na tržište, što se može pojaviti kao problem. Međutim, vjerujem da se uz snažnu podršku projektu na lokalnoj razini koja nam je iskazana u ovim razgovorima, i uz istinsko podržavanje na nacionalnoj razini, i to može riješiti, zaključio je Danijel Srb.