Prerano za odluku

Gdje će završiti mali medo iz Kupjaka? Povratak u prirodu mogao bi biti šokantan

Marin Smolčić

Kao rješenje spominje se Kuterevo

Kao rješenje spominje se Kuterevo

'Sada je o tome rano govoriti. Malog medu smo spremni prihvatiti kada bude star između osam mjeseci i godine dana. Prije ne. Ponavljam da nas nitko nije kontaktirao o tome, ali znam da se Kuterevo i naše utočište već nekoliko puta spominjalo u medijima kao novi dom malog mede', pripovjeda voditelj utočišta u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka



KUTEREVO Mali medo pronađen na sred ceste kod Kupjaka završio je na prilagodbi u zagrebačkom ZOO-vrtu. Nadjenuli su mu ime Matija. Tamo ga maze i paze nadajući se da će ga sa godinu dana starosti uspješno vratiti u prirodu.


Najveći autoritet za velike zvijeru u Hrvatskoj je prof. Đuro Huber koji je pomalo skeptičan jer će se Matija  za vrijeme boravka u kavezu prilagoditi na ljude pa će mu povratak u prirodu biti pravi šok.


Najpoznatije europsko utočišta za medvjede nalazi se u Kuterevu pored Otočca. Pod budnim okom voditelja Ivana Crnkovića Pavenke i mnoštva volontera ondje sada boravi devet medvjeda.




– Već smo čuli da se za nastavak sudbine medvjedića sirotana spominje Kuterevo. Mi se nismo nikome obraćali niti tražili da se taj mališan smjesti kod nas. Imamo sve uvjete za njegov prijem jer smo i koncipirani kao utočište za male napuštene medvjede. Sada je o tome rano govoriti. Malog medu smo spremni prihvatiti kada bude star između osam mjeseci i godine dana. Prije ne. Ponavljam da nas nitko nije kontaktirao o tome, ali znam da se Kuterevo i naše utočište već nekoliko puta spominjalo u medijima kao novi dom malog mede, pripovjeda Ivan Crnković Pavenka.


Iako se o sudbini malog Matije još nagađa, među volonterima Utočišta za medvjede u Kuterevu započelo je slatko isčekivanje kada će se doznati medina daljna sudbina. Utočište ima sve uvjete za prihvat novog stanara, iako će se za Matiju morati izvršiti adaptacija jednog prostora prikladnog za njegov „vrtićki“ uzrast.


Ivan Crnković Pavenka


Ivan Crnković Pavenka



 


 


Medvjed, medvjedi, medvjedić, medo,


Medvjed, medvjedi, medvjedić, medo,