Pojačana promidžba

Broj posjetitelja Memorijalnom Teslinom centru u Smiljanu raste iz godine u godinu

Marin Smolčić



SMILJAN Od kada je otvoren Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu 10. srpnja 2006., od tada neprestano raste broj posjetitelja koji se na ovaj način žele pokloniti geniju svjetskoga glasa. U početku se sve svodilo na dolazak poneke školske ekskurzije i na putnike namjernike. Danas je sasvim druga priča. Potvrđuje nam to i voditeljica ove ustanove Nikolina Krpan.


– Zbog zimskih uvjeta kakvi vladaju u Lici, glavno obilježje dinamike posjećenosti je velika sezonalnost. Tijekom ljeta nam se događa da nema mjesta na parkiralištima zbog velikog broja autobusa i osobnih vozila. Nakon zime prve ekskurzije očekujemo početkom proljeća. Do tada se obavljaju pripreme u vidu sanacije infrastrukture, manjih popravaka i svakako – intenzivne promidžbe. Upravo je pojačana promidžba dovela do situacije da smo lani imali 44.500 posjetitelja, odnosno za više od tisuću u odnosu na 2017. godinu.


Za prihvat većeg broja posjetitelja i za obogaćene sadržaje i ponudu nedostaju nam novi objekti. U tijeku su razgovori s dr. Pavunom o izgradnji inovacijskog centra. Osim prijema, posjetitelja bio bi to sadržaj u kojem bi se sastajali znanstvenici i održavale radionice. Nedostaje nam i stalni ugostiteljski objekt. Da bi se posjetitelji malo odmorili, popili kavu ili sok, kušali neka tradicionalna lička jela. U krugu od gotovo šest kilometara ne postoji ugostiteljski objekt pa nam taj sadržaj svakako nedostaje – rekla nam je Nikolina Krpan i dodala da je jedan od novih sadržaja ove ustanove dokumentarac redatelja Mire Brankovića posvećen Nikoli Tesli koji se emitira u multimedijalnoj dvorani.




Tijekom obilaska ovoga centra doznajemo pomalo originalnu poveznicu djela Nikole Tesle i moderne medicinske dijagnostike. Mnogi građani iz cijele Hrvatske dolaze na magnetnu rezonancu u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda neki se zapute u Smiljan da bi posjetili Teslin memorijalni centar. Mjerna jedinica za jakost magnetskog polja pri magnetnoj rezonanci je – Tesla!