Štukijada

Atrakcija kod Gospića: Neno Erega postao najbolji štukolovac

Marin Smolčić

Snimio Marin SMOLČIĆ

Snimio Marin SMOLČIĆ

Na natjecanju što je održano na potezu od Murković mlinice do lokaliteta Barice na rijeci Novčici kod Gospića kolajnom najuspješnijeg okitio se Gospićanin Neno Erega, s ulovom od 3,1 kg



GOSPIĆ Tradicionalna Štukijada što je organizira SRU Lika iz Gospića bila je i ove godine atrakcija za sve ribolovce, ali i brojne promatrače koji su unatoč kišnom vremenu došli promatrati ovo natjecanje.


Štukijada prvog vikenda u travnju zapravo označava početak ribolovne sezone na rijeci Lici i brojnim pritokama. Ovogodišnje natjecanje održano je na potezu od Murković mlinice do lokaliteta Barice na rijeci Novčici kod Gospića.


Vrijeme je bilo idealno za ribolov, a dosadna kišica i južina išle su na ruku 26-orici ribolovaca, sudionika natjecanja. Prvi se »na listu strijelaca« upisao Nikola Cvijanović. Ovaj crikvenički Ličanin rođeni je Gospićanin, a u Crikvenici živi već gotovo 30 godina.




Ribolovom se bavi više od pola stoljeća, uz jedan kuriozitet: svaki slobodan trenutak koristi da bi prešao Velebit i zabacio udicu u nekoj od ličkih rijeka.


Štukijada, ribolov, snimio Marin SMOLČIĆ


Štukijada, ribolov, snimio Marin SMOLČIĆ



Nikica je prvo ulovio jednu veću štuku. Istina, ne kapitalca kakvih je ulovio na desetke, ali je na natjecanju njegova štuka težine 2,3 kg i duljine oko 70 cm izazvala pljesak okupljenih. Kao i uvijek do sada, Nikica se fotografirao s ulovom i štuku neozlijeđenu vratio u rijeku.


Štukijada se odvijala po utvrđenim pravilima, pomoću štapa i role, uz upotrebu prirodnih i umjetnih mamaca. Tijekom natjecanja »palo« je nekoliko primjeraka štuke, ali se kolajnom najuspješnijeg »štukolovca« okitio Gospićanin Neno Erega, s ulovom od 3,1 kg. Crikveničanin Nikica tako je ipak osvojio srebro. Od ukupno 26 natjecatelja samo njih četvorica imala su sreće da bi na svojem štapu osjetili trzaje štuke.