Nekonkurentni zbog visoke cijene

Zimi je parking za buseve u Opatiji pretjerano skup

Marina Kirigin

Dnevna cijena parkiranja za autobuse na Slatini iznosi 200 kuna, a primjerice ostaje li autobus tri dana u Opatiji, dolazimo do iznosa od 600 kuna koji u zimskim mjesecima nije beznačajan - upozorio je Milan Mirjanič iz vodstva Grand hotela Adriatic



OPATIJA » Cijena parkiranja autobusa značajna je stavka u trošku formiranja cijene putovanja, a zbog nje Opatija postaje jako skupa destinacija. Autobusi koji zbog gradske odluke ne smiju biti parkirani na hotelskim parkiralištima, kako ne bi narušavali izgled grada, dužni su biti ostavljeni na javnom parkiralištu za autobuse na Slatini. Parkiralište za autobuse, baš kao i ostala parking mjesta u gradu, pod koncesijom su Liburnija parkinga, pa su tako hotelijeri na Turističkom vijeću grada Opatije još jednom otvorili »Pandorinu kutiju« iz koje su ispali silni problemi nastali još od 2007. godine kada su opatijska parkirališta data na upravljanje privatnom koncesionaru. Hotelijeri tvrde kako je u njihovom slučaju problem taj što je dnevna cijena parkiranja autobusa na Slatini, posebice u zimskim mjesecima, prevelika i bitno utječe na poskupljenje putovanja zbog čega na tržištu postajemo nekonkurentni.


   Puno pritužbi turista

– Hotel Adriatic poslao je dopis prema Gradu Opatiji zbog previsoke cijene parkiranja autobusa u zimskom periodu. Dnevna cijena parkiranja za autobuse na Slatini iznosi 200 kuna, a primjerice ostaje li autobus tri dana u Opatiji, dolazimo do iznosa od 600 kuna koji u zimskim mjesecima nije beznačajan, posebice kada je cijena naših hotelskih aranžmana puno niža od one u sezoni. Drugim riječima, zbog cijene parkiranja autobusa u Opatiji povećava se trošak putovanja što nas kao destinaciju dovodi u nepovoljan položaj u trenutku kada se trebamo boriti za svakog gosta – rekao je Milan Mirjanič, predstavnik Grand hotela Adriatic na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća grada Opatije i priupitao bi li možda Grad Opatija dozvolio da autobuse parkiraju na parkiralištima hotelskih kuća, odnosno da ih gradsko redarstvo zbog istog ne kažnjava.


   Predsjednik Vijeća TZ-a grada Opatije i gradonačelnik Ivo Dujmić zahtijevao je od turističkog ureda da dopis s ovom problematikom bude upućen i s njihove strane. Konstatirao je kako je Opatija i autobusna destinacija, no isto tako rekao kako ćemo zbog činjenice da je opatijski parking dat u ruke privatnom koncesionaru još jedno vrijeme trebati potrpjeti.    – Koncesija za opatijska parkirališta istječe 2017. godine. Imamo jako puno pritužbi turista na parkiranje, a žalbe redovito dolaze u Grad.   

Greška bivše vlasti




Svjesni smo da sve to šteti destinaciji – rekao je Dujmić, a Mirjanič još jednom priupitao hoće li si i oni smjeti priuštiti parkiranje zimi na vlastitom parkiralištu, baš kako su to učinili i Milenij hoteli kod hotela »Agava«, no odgovor na to pitanje dobit će nakon što ova tematika bude razmotrena u Gradu Opatiji.


   Mnogi će se složiti kako je visoka cijena parkiranja u Opatiji proteklih godina negativno utjecala na turističku privredu i gospodarstvo. Potez nekadašnjeg gradonačelnika Opatije Amira Muzura koji je privatnom koncesionaru za iznos od 1,7 milijuna kuna godišnje dao opatijska parkirališta u desetogodišnju koncesiju ostavilo je veliki pečat na fluktuaciju ljudi u liburnijskom gradiću. Taj krivi potez tadašnje gradske vlasti naveo je mnoge da u posljednje vrijeme dosta razmišljaju o ovoj temi, ali i odbrojavaju dane do 2017. godine. No, pitanje je što će se tada dogoditi? Hoće li opatijska parkirališta biti data na upravljanje gradskoj tvrtci, a cijena samog parkiranja smanjena, ili će se ponovno ponoviti greška i dodijeliti koncesija u privatne ruke? Iako oni najveći nostalgičari sanjaju o tome kako bi bilo lijepo da se u Opatiji ponovno može parkirati besplatno, tako što je vrlo malo vjerojatno jer se gradska kasa ipak mora nekako napuniti…