Štetna odluka?

Zapela prenamjena zemljišta: Teren Damira Miškovića podijelio opatijsku politiku

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

On ne želi graditi ono što ni mi apsolutno ne želimo – stambeni kompleks. Njegova namjera da ovdje izgradi svoju vilu s konzularnim predstavništvom, donosi puno toga dobrog. Privući će poznate iz svijeta sporta i gospodarstva. Umjesto toga, mi smo se odlučili na status quo, za vakuum, jer tamo Mišković hotel neće graditi, kaže Dujmić



OPATIJA  Odbacivanje izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija na zadnjem Gradskom vijeću, gradonačelnik Ivo Dujmić ocjenjuje kao izuzetno štetnu odluku koja će umnogome usporiti opatijski razvoj.


– Ta odluka vraća nas unazad i ona će imati nesagledive posljedice zbog čega sam žalostan, kaže opatijski gradonačelnik.


Dujmić, naime, podsjeća na to da točkaste izmjene urbanističke dokumentacije uključuju i neke vrlo važne segmente opatijskog razvitka, poput izdvajanja sportske luke opatijskog Jedriličarskog kluba iz obuhvata luke za javni promet, izgradnje Doma zdravlja i garaže Tržnica. Također, gradonačelnik smatra da opatijski vijećnici nisu zaštitili niti interese svojih sugrađana, onemogućavanjem prenamjene privatnog zemljišta pored hotela Belveder na kojem predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković želi sagraditi vilu i diplomatsko-konzularno predstavništvo.




– Za vrijeme gradonačelnika Ranka Vlatkovića, na tom zemljištu kod hotela Belveder bivši vlasnici željeli su izgraditi višestambenu zgradu. Drugim riječima, još jedna Villa Arentz je trebala niknuti tamo. Ondašnja gradska vlast je poručila: »Dosta više tih stanova, ne može«. Shodno tome, donesen je Urbanistički plan  kojim se željelo zaštititi to područje od gradnje stanova, pa je ono proglašeno za turističke svrhe, podsjeća gradonačelnik Dujmić, koji kaže da je takvo rješenje u tom trenutku bilo posve opravdano.


Besprizorna pustopoljina


Međutim, takva odluka u potpunosti je blokirala to vrlo atraktivno zemljište u Opatiji koje je danas postalo besprizorna i neuređena pustopoljina. Naime, kaže Dujmić, na tom lokalitetu neće se nikad izgraditi hotel, kako to predviđa Urbanistički plan, jer za to očigledno nema interesa. Zgraža se nad tvrdnjama nekih političara da je onda najbolje da to zemljište ostane zapušteno.


– Liburnia Riviera Hoteli nisu bili zainteresirani tamo graditi novi hotel, jer već jedan imaju – Belveder s njemu pripadajućom depandansom. Dakle, svi smo manje-više svjesni te činjenice da se pored dva turistička objekta neće graditi još i treći. Jer, za tu investiciju naprosto nema ekonomske računice. U međuvremenu, to zemljište je kupila tvrtka gospodina Damira Miškovića, koji je vrlo transparentno iznio svoje planove. Dakle, on ne želi graditi ono što ni mi apsolutno ne želimo, a to je – stambeni kompleks. Napominjem da Grad ni Miškoviću nikad ne bi dopustio podizanje nekakvog stambenog kompleksa. Grad je u tome dosljedan i u slučaju Ičića, gdje su na prostoru bivše bolnice investitori željeli graditi stanove. Mišković je, međutim, ponudio viziju koja se po svemu uklapa u razvojne i urbanističke standarde Opatije, napominje gradonačelnik koji odbacuje navode da je Mišković dobrodošao u Opatiju samo zbog svog bankovnog računa.


U Opatiji danas vjerojatno žive, pojašnjava Dujmić, osobe koje su od njega i imućnije. No, Damir Mišković je pravi profil ljudi koji Opatiji danas trebaju.


Jeftini politički bodovi


– Govorimo dakle o čovjeku koji uživa veliki ugled u sportskom svijetu. Poznate i cijenjene osobe poput Damira Miškovića dižu turističku destinaciju, a ne informacija koliko je on imućan. Prema tome, zaboravimo priču o njegovom novcu, to nas ne zanima, već se usredotočimo na činjenicu što on znači u sportskom i gospodarskom smislu. Složit ćemo se da ime gospodina Miškovića ima svoj značaj i svoju težinu. Njegov dolazak u Opatiju, odnosno njegova namjera da ovdje izgradi svoju vilu s konzularnim predstavništvom, puno toga dobrog donosi našoj lokalnoj samoupravi. To, naime, znači da će u Opatiju dolaziti još više poznatih osoba iz svijeta sporta, pa i poznati nogometaši. Pa već sada se u našem gradu održavaju značajne sportske proslave, poput Bijele noći. Osim toga, znamo da je svijet sporta blisko povezan s gospodarstvenicama koji u Opatiju dolaze s velikim jahtama. S Miškovićem toga bi bilo još i više, što ovom gradu donosi svekoliki razvitak. Mirne savjesti još jednom kažem – Damir Mišković je osoba koja treba Opatiji! Umjesto toga, mi smo se odlučili da status quo, za vakuum, jer tamo Mišković hotel neće graditi. No, to je hrvatska politika, u kojoj je važno drugima nanijeti zlo, u svrhu prikupljanja jeftinih političkih bodova, pojašnjava Ivo Dujmić.



Na pitanje kad će se Urbanistički plan ponovno naći pred gradskim vijećnicima, Ivo Dujmić kaže – sada, nema žurbe. »Uvažavam vijećnike koji su svojom odlukom poručili da nisu za ubrzani razvoj Opatije. Opatija sada ima brojne druge prioritete i neko se vrijeme nećemo opterećivati  Urbanističkim planom – on će doći pred vijećnike kad za to sazre vrijeme. Polako. No, uvjeren sam da su neki vijećnici već sada svjesni toga da su donijeli krivu odluku«, kaže Dujmić.



Što građani misle


Jednako tako, gradonačelnik nije zadovoljan odlukom Gradskog vijeća i zbog činjenice da je sada onemogućena javna rasprava o Urbanističkom planu za Opatiju. Ona bi, napominje Dujmić, najbolje pokazala što građani misle o Urbanističkom planu, ali i o Miškovićevoj ideji da u Opatiji izgradi vilu s konzularno-diplomatskim predstavništvom.


– Javna rasprava o urbanističkoj dokumentaciji najbolje bi nam pokazala što građani misle. Međutim, Vijeće je uskratilo pravo građanima da se izjasne o našim planovima, jer bez Urbanističkog plana nema ni javne rasprave o njemu. Hipotetski rečeno, da se u toj javnoj raspravi ispostavilo da Opatijci doista ne podržavaju Miškovića u njegovoj ideji, ja kao predlagač izmjena i dopuna Plana sigurno ne bih išao protiv svojih sugrađana. Osim toga, konačna verzija Urbanističkog plana ponovno ide na potvrdu na Gradsko vijeće koje tu odluku može srušiti ako procijeni da s tim dokumentom nisu dovoljno zaštićeni javni interesi. Ovako je, međutim, nekoliko vijećnika je na sebe preuzelo ulogu tumača što cjelokupno javno mnijenje misli o urbanističkim rješenjima za Opatiju. To ipak nije demokracija, poručuje Ivo Dujmić koji pritom naglašava da vladajuća koalicija u Opatiji nije ugrožena, što očito priželjkuju oni koji su bili protiv Urbanističkog plana. Naime, izuzev opatijske oporbe, taj plan nisu podržala ni dva vijećnika HNS-a. Ivo Dujmić napominje da razumije takvu odluku HNS-ovaca, jer se ipak radi o vijećnicima koji žive u blizini te Miškovićeve parcele.