Liburnia Riviera Hoteli

Za prodaju LRH zeleno svjetlo mora dati Nova Liburnija. Na što će se utrošiti novac?

Srđan Brajčić

Nova Liburnija u LRH-u ima kontrolni paket – hotel Kvarner  / M. ANIČIĆ

Nova Liburnija u LRH-u ima kontrolni paket – hotel Kvarner / M. ANIČIĆ

Bitno je da je odnos profesionalan i društveno odgovoran, da nije špekulativan, a vlasnik može biti bilo tko ako to načelo poštuje, poručuju stranke opatijske parlamentarne većine



Prema izjavi većinskog vlasnika Liburnia Riviera Hotela Darka Ostoje, prodaja ove hotelijerske kuće ovisit će i o stavu Grada Opatije, odnosno Gradskom vijeću Opatije. Naime, Grad Opatija, uz općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, putem Nove Liburnije participira s 25 posto plus jednom dionicom u vlasničkoj strukturi LRH-a. To znači da Nova Liburnija, u kojoj Grad Opatija ima daleko najveći udio vlasništva, ima kontrolni paket što, doduše, nije uvijek funkcioniralo u stvarnosti. U svakom slučaju, prodaja LRH u cijelosti neće se moći obaviti bez zelenog svjetla iz Grada Opatije, odnosno predstavničkog tijela koje mora ovlastiti gradonačelnika Opatije da raspolaže gradskom imovinom.


Razvoj i suradnja


U Gradskom vijeću većinu glasova ima koalicija stranaka SDP, IDS, Akcija mladih, Unija Kvarnera i HSU. Predstavnička većina jučer je, prvi put javno, iznijela svoja razmišljanja o tome kojeg bi kupca LRH podržao, to jest kako bi trebala izgledati budućnost hotela koji su važan kotač opatijskoga gospodarstva, ali i razvoja grada.


Jednako tako, koalicija se očitovala i o novcu koji bi Grad mogao steći od prodaje svojih dionica u LRH. Iz koalicije tako poručuju da prema njihovom razmišljanju nije nužno da kupac bude iz hotelijerske branše, iako je poželjno da ima iskustva u tom sektoru.




– Danas je standardna praksa u svijetu da mirovinski ili investicijski fondovi kupuju hotele, trgovačke centre, pa i stambene komplekse te njima upravljaju preko profesionalnih upravljačkih društava. Bitno je, dakle, da odnos prema biznisu Liburnija Rivijera Hotela bude profesionalan i društveno odgovoran te da nije špekulativan, a vlasnik može biti bilo tko ako to načelo poštuje, poručili su iz SDP-a, Unije Kvarnera, Akcije mladih, HSU-a i IDS-a i navode da bi svaki vlasnik kojem je u interesu dugoročan rast vrijednosti LRH morao raditi na razvoju tvrtke ako želi ostvariti profit.



Neizbježno pitanje koje se nameće u kontekstu prodaje LRH, jest i ono kamo bi trebalo usmjeriti novac od prodaje. Prema svemu sudeći, radi se o iznosu u razini godišnjeg proračuna Grada Opatije. Stranke o tome promišljaju tako što žele postići širok konsenzus među političarima i građanima Opatije o »trošenju novca« od dionica.



Aktivan sudionik


– Ali kao predstavnicima građana Opatije naravno da nam je jednako važno i da njeno poslovanje počiva na dobrom odnosu s građanima, drugim gospodarskim subjektima i vlastima u Opatiji. Pritom svakako želimo da novi vlasnik aktivno sudjeluje u cjelovitom destinacijskom menadžmentu kako bi Opatija bila »otvorena« 365 dana u godini, te da sudjeluje razmjerno svojim mogućnostima i na obogaćivanju ukupne ponude grada kako bi, sinergijski, svi zajedno napredovali kao destinacija. Poželjno je, svakako, da se uključe i u kulturni i društveni život Grada kao što je običaj u razvijenim zemljama. Kao odgovorni političari potrudit ćemo se da se u slučaju eventualne prodaje ugrade pravni mehanizmi osiguranja kako bi zaštitili interese naših sugrađana, najavili su iz koalicije.


Dodaju da je potrebno odgovorno i racionalno gospodariti novcem poreznih obveznika, a investicije bi prvenstveno trebale biti usmjerene u one infrastrukturne projekte koji poboljšavaju kvalitetu života u Opatiji, bilo da je riječ o obrazovanju naše djece, prilagodbi infrastrukture starijima nemoćnima i invalidima ili stvaranju uvjeta za komercijalne projekte.


Poduzetnička klima


– Posao Grada nije baviti se biznisom, već stvaranjem povoljne poduzetničke klime. Ono oko čega se slažemo je to da se novac ne smije potrošiti za one namjene koje ne donose značajnije poboljšanje kvalitete života, a nose velike troškove održavanja, poručili su predstavnici većine u Gradskom vijeću koji su iznijeli i neke zamjerke na dosadašnje politike upravljanja s LRH-om.


Kažu, naime, da je dojam među članovima predstavničke većine, a vjeruju i u opatijskoj javnosti, takav da je LRH dosad uglavnom bio usmjeren na to kako maksimalizirati vrijednost dionica, ne mareći pritom previše za sindikate i sigurnost radnih mjesta ili na dobre odnose s Gradom uopće.


– To je, naravno, subjektivan dojam i kapitalizam vlasniku omogućuje da svojim vlasništvom upravlja kako želi, dokle god je to u skladu sa zakonom, ali to ne mijenja činjenicu da priželjkujemo bolju komunikaciju s Upravom LRH-a, sadašnjom ili budućom, poručuju iz koalicije.