Izložba u Opatiji

ZLATNO ULIŠTE Najviše ocjene za medun Marijana Orlića s Krka

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Na drugo mjesto u ukupnom poretku plasirao se Mirko Almaši iz Omišlja s istom vrstom meda, a treći je bio Dražen Bogdan iz Macineca s medom od bagrema. Promjena klime utječe i na pčelarenje, pa zbog visokih temperatura, medun dominira u odnosu na nektarne medove



OPATIJA Marijan Orlić s otoka Krka sa svojim medom medunom pobjednik je 12. ocjenjivačke izložbe meda »Zlatno ulište« na kojem je ove godine sudjelovalo ukupno 59 pčelara i pčelarica iz cijele Hrvatske s 85 uzoraka meda. Na drugo mjesto u ukupnom poretku plasirao se Mirko Almaši iz Omišlja s istom vrstom meda, a treći je bio Dražen Bogdan iz Macineca s medom od bagrema. Najbolji, odnosno najkvalitetniji med od lipe napravila je Katarina Kohler iz Rijeke, u kategoriji med kestena prvo mjesto osvojio je Radomir Mićić iz Rijeke, a u kategoriji multiflorni med slavio je Branko Vidmar iz Vrbovskog.


– Biljni pokrov i klima otoka Krka rezultiraju kvalitetom meda makar su uvjeti za pčelarenje dosta otežani zbog jakih bura i posolica, a upravo to s druge strane čini i daje medu jednu posebnu kvalitetu – otkrio je ukupni pobjednik Orlić moguće razloge ovogodišnjeg uspjeha meduna s Krka koji se već više godina natječe na »Zlatnom ulištu«, a koji pčelari sa 50-60 košnica.


Malo meda od kadulje


Na ocjenjivanju kvalitete meda PGŽ-a ove godine sudjelovala su 33 pčelara sa područja PGŽ-a, 12 pčelara s područja Istarske županije, a iz preostalih 19 županija sudjelovala su 24 pčelara.





Na svečanom proglašenju najuspješnijih medara u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u Opatiji, koje se održalo u sklopu pete smotre pčelarstva PGŽ-a »Medenjak z Opatije«, rečeno je kako ova pčelarska godina, prema pregledu prispjelih uzoraka, po vrstama meda, pokazuje značajnu promjenu u uvjetima očitih izmjena klimatskih karakteristika koje presudno utječu na pčelarenje.


Organizatori kažu kako je uočena sve veća dominacija meduna u odnosu na nektarne medove, te kako pojava iznadprosječno visokih temperatura, s toplotnim udarima očito smanjuje prinose od nektara, dok lisne i štitaste uši bolje odolijevaju klimatskim izazovima.


Tako je među 85 uzoraka meda na ovogodišnjem natjecanju, čak 31 uzorak meda bio deklariran kao medun. Iz dobivenih rezultata vidljivo je kako je ova godina konačno bila dobra za proizvodnju meda od bagrema na području cijele Hrvatske te je predano 20 uzoraka, a slaba za najcjenjeniju vrstu meda – kadulju (pet uzoraka), dok je u odnosu na lani povećano i učešće cvjetnog meda (16 uzoraka).


Pobjeda u »fotofinišu«


– Ovogodišnji meduni su vrhunske kvalitete a jedan od njih je i ukupni pobjednik s izuzetno visokim brojem bodova. Odluka je donesena praktički u »fotofinišu«. Desetak uzoraka meda konkuriralo je za pobjedu, bilo je vrlo teško odlučiti, a na kraju je pobjedu »za mrvicu« odnio gospodin Orlić sa svojim krčkim medunom – rekao Dražen Lušić iz organizacijskog odbora Zlatnog ulišta.



Na jučerašnjoj petoj smotri pčelarstva u Opatiji, koja se održava u organizaciji Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a, dvoranu su ispunili učenici osnovnih škola sa Zameta, Škurinja, Srdoča i iz Opatije. Na prodajnoj izložbi razgledali su pčelinje proizvode i pčelarsku opremu te slušali edukativno predavanje o medu.


Prodajna izložba tridesetak izlagača otvorena je i danas od 9 do 18 sati, a paralelno će se u opatijskoj dvorani održavati i predavanja o pčelinjim proizvodima, ambalaži za med, zdravstvenom potencijalu konzumacije meda od obične planike… U 13.30 sati na rasporedu je Medeni Gastro Show Ugostiteljske škole Opatija.