Rekapitulacija 2017.

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU: Zbog rekordne sezone, rekordnih 27 tisuća intervencija

Srđan Brajčić

Zavod jedini u Hrvatskoj ima certifikat kvalitete sukladno normi 9001., a kontinuirano provodi i internu edukaciju svojih zaposlenika



OPATIJA U opatijskoj Villi Antonio održana je svečanost u povodu Dana Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i 124. obljetnice obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Županije.


Na svečanosti su predstavljeni rezultati rada Zavoda u 2017. godini, projekt »SOS za život«, a dodijeljene su i zahvalnice djelatnicima koji su tijekom prošle godine otišli u mirovinu.


Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Davora Vukobrata, prošla je bila rekordna godina ove ustanove po broju intervencija. Naime, Zavod je u 2017. godini imao više od 27 tisuća hitnih intervencija i još oko 17 tisuća ambulantnih pregleda. Davor Vukobrat pojašnjava da je do porasta hitnih intervencija došlo zbog rekordne turističke sezone. Naime, najveći porast intervencija Zavod je zabilježio tijekom ljetnih mjeseci.


SOS za život




– Osim toga, Zavod je nastavio svoje procese interne edukacije, što je izuzetno važno za naše timove na terenu. Isto tako, prošlu godinu ćemo pamtiti i po tome što je Zavod po prvi puta aplicirao na europske fondove. Radi se o aplikacijama za specijalizaciju hitne medicine za četiri liječnika. Aplikacija je prihvaćena i četiri liječnika u lipnju počinju svoju specijalizaciju. Važno je također navesti i naše partnerstvo u projektu SOS za život koji provodi Osnovna škola Nikola Tesla iz Rijeke. U sklopu tog projekta, Zavod je educirao 30 učenika koji pohađaju građanski odgoj o postupcima pružanja osnovnih mjera za spašavanje života – naveo je ravnatelj Vukobrat.


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo pri PGŽ-u Đulija Malatestinić kazala je da je Županija zadovoljna radom Zavoda za hitnu medicinu.


Certifikat kvalitete


– Naš Zavod jedini u Hrvatskoj ima certifikat kvalitete sukladno normi 9001. Naravno, Zavod bilježi kontinuitet svoga rada koji je dug 124 godine, a Županija ulaže u sve one strukturalne preduvjete za obavljanje djelatnosti Zavoda. Naime, Županija godišnje u Zavod ulaže više od tri milijuna kuna, s obzirom na to da ugovor s HZZO-om nije dostatan. U proteklom mandatnom razdoblju kupljeno je 40-ak novih vozila čija vrijednost prelazi 16 milijuna kuna. Uvjerena sam da ćemo uz zajedničke napore osnivača i djelatnika Zavoda svjedočiti visokoj razini skrbi – poručila je Malatestinić.


Opatijski gradonačelnik pohvalio je također Zavod za hitnu medicinu još jednom naglasivši da će Grad Opatija i Primorsko-goranska županija krenuti u izgradnju novog i suvremenog Doma zdravlja u Opatiji.