Počela izgradnja

Vodu dobiva i zadnjih 40 kućanstava Lovranštine

Marina Kirigin

Izgradnjom vodospreme Kali i crpne stanice Medveja omogućit će se vodoopskrba više zone naselja Medveja, Kali i Punta. Završetkom ove investicije vodu će dobiti 40 domaćinstava, čime će 99,9 posto Lovranšćine biti pokriveno vodoopskrbnim sustavom



MEDVEJA Započela je dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava Kali koja se sastoji od izgradnje vodospreme Kali i dogradnje crpne stanice Medveja uz vodospremu na Punti u Medveji. Izgradnjom tih objekata voda će stići u domaćinstva zadnjeg većeg naselja na području Lovrana koje nema riješenu vodoopskrbu.


– Izgradnjom vodospreme Kali i crpne stanice Medveja omogućit će se vodoopskrba više zone naselja Medveja, Kali i Punta. Završetkom ove investicije vodu će dobiti 40 domaćinstava na ovom području, čime će 99,9 posto Lovranšćine biti pokriveno vodoopskrbnim sustavom. Osim primarne namjene, u budućem rješenju vodoopskrbe predmetnog područja predviđena je i crpna stanica putem koje će se voda tlačiti u buduću vodospremu Sveti Anton. Opskrba potrošača visoke zone naselja Kali koji su locirani iznad vodospreme Kali, kao i potrošači spojeni na gravitacijski cjevovod, gdje je tlak u mreži manji od dva bara, osigurat će se putem hidroforske stanice – rekao je Ervino Mrak, direktor Liburnijskih voda na konferenciji za novinare u Medveji, na mjestu izgradnje novih vodnih objekata.


Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog sredstvima EU-a iznosi 7,4 milijuna kuna. Cijena izgradnje i dijela općih troškova je 5,6 milijuna kuna, a taj dio pokriven je u 85-postotnom iznosu sredstvima EU-a, a preostali dio sredstva su Ministarstva poljoprivrede. Ostali iznos, 1,7 milijuna kuna, sufinancirat će Općina Lovran i Liburnijske vode. Izvođač radova je Vodotehnika d.d. Zagreb i Iskopi i transporti Belobrajdić d.o.o. Delnice. Stručni nadzor nad izgradnjom radit će Opatijaprojekt-hidro d.o.o. i glavni nadzorni inženjer Marijan Stella.




– Ugovoreni rok završetka radova je 30. studenoga, međutim namjera svih sudionika u gradnji je da se radovi pokušaju završiti do srpnja kako bi već ovu ljetnu sezonu omogućili građanima priključenje na vodoopskrbni sustav – zaključio je Mrak u nazočnosti predstavnika Općine Lovran, načelnika Bojana Simoniča i njegovog zamjenika Tonija Družete, voditelja gradilišta Davora Vukojevića, djelatnika Liburnijskih voda Miodraga Šarca i Ivana Balgavija, nadzornog inženjera Marijana Stelle te predstavnice Mjesnog odbora Medveja Tatjane Pančelat.