Odlukom mimo načelnika

VRTIĆ MATULJI Djeca upisana iako nije osiguran novac. To će se rješavati u – hodu

Marina Kirigin

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



MATULJI Upravno vijeće Dječjeg vrtića Matulji donijelo je odluku da novih/ponovljenih upisa u DV-u Matulji neće biti (odnosno da će biti prihvaćeni rezultati već raspisanog natječaja za upis djece), te će i dalje zajedno s osnivačem – Općinom Matulji tragati za rješenjem kojim bi se mogao isfinancirati model rada kojim se povećava broj grupa i djelatnika u vrtiću. Naime, nakon što na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije izglasano povećanje cijene vrtića koju plaćaju roditelji, te je rečeno da će zbog svega biti raspisan novi natječaj za upis djece u pedagošku godinu 2018./2019. te će zbog istoga dio djece koja su na prvom natječaju prema privremenim rezultatima ostvarala pravo upisa, vjerojatno na drugom natječaju biti »ispod crte«, Upravno vijeće Dječjeg vrtića ipak je odlučilo potvrditi rezultate prvog natječaja te su potpisani ugovori s roditeljima upisane djece. Učinjeno je to unatoč zahtjevu općinskog načelnika da raspišu nove upise i svedu troškove u okvir proračunskih 6,14 milijuna kuna.


– Na Općinskom vijeću nije izglasano povećanje cijene sufinanciranja roditelja/skrbnika u ukupnoj cijeni smještaja djeteta u vrtić kao mogućnost za iznalaženje sredstava za plaće djelatnika u novim skupinama vrtića u Brgudu. Žao nam je da Vijeće nije donijelo neki konkretni daljnji zaključak. Općinski načelnik uputio je dopis 31. srpnja u kojem izražava nemogućnost izdvajanja više sredstava iz proračuna Općine za plaće djelatnika u novootvorenim skupinama u Velom Brgudu. Nalaže Dječjem vrtiću da napravi novi Prijedlog organizacije rada za 2018./19. i provede ponovne upise u skladu s osiguranim sredstvima. Dječji vrtić našao se u vrlo neugodnoj situaciji…


Jednoglasna odluka


Potrebe za upisom u jasličke programe i s otvaranjem dvije skupine u Brgudu ne zadovoljavaju potrebe roditelja/skrbnika Općine Matulji. Novim Prijedlogom organizacije rada broj mjesta bio bi još manji. Novi stres upisa i neizvjesnosti svakako bi negativno utjecao na obitelji. Usprkos neizglasavanju povećanja cijene sufinanciranja roditelja u ukupnoj cijeni vrtića, kao i dopisa načelnika u kojem izražava nemogućnost daljnjeg izdvajanja za plaće djelatnika u novootvorenim skupinama u Velom Brgudu, Upravno vijeće je na svojoj sjednici 2. kolovoza donijelo jednoglasnu Odluku o nastavku upisnog postupka, kao i objavu Konačnog rješenja o upisu djece u novu pedagošku godinu s 3. kolovoza. Unatoč izrazito neugodnoj situaciji i neizvjesnosti upisa, smatramo da je doneseno jedino razumno i pravilno rješenje. U članku 16 Statuta Općine definirano da je da je briga o djeci jedna od temeljnih odredbi kojima se ostvaruju potrebe građana, i sukladno tome trebaju se i podrediti općinski ciljevi. Dječji vrtić Matulji je mjesto zajedničkog učenja za 450 djece, njihovih obitelji i svih djelatnika. Uistinu je žalosno da u godini velikih jubileja Dječjeg vrtića moramo dovoditi u pitanje daljnji financijski opstanak. Financijski plan, kao i izvršenje proračuna Vrtića, sve teže prati trenutne mogućnosti i potrebe. Sam daljnji proces, koji će uključivati iznalaženje potrebnih financijskih sredstava za novozaposlene u Velom Brgudu, kao i daljnji financijski proračun samog Vrtića, u bliskoj budućnosti uključivat će dobru suradnju i komunikaciju izvršne, predstavničke vlasti i Vrtića. Nadamo se pozitivnom ishodu – stoji u priopćenju Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji u kojem se navode i natalitetni i demografski trendovi u općini, ali i kronologija događaja.





U općini Matulji godišnje se rađa između 100 i 130 djece,  stoga su potrebe za smještajem u vrtić svake godine sve veće.  Posebno  je to evidentno na ovogodišnjim upisima u kojima nismo mogli u potpunosti udovoljiti iskazanim potrebama. Zadnjih par godina Upravno vijeće  ukazivalo je na potrebu što hitnijeg unutarnjeg i vanjskog uređenja područnog vrtića u Velom Brgudu. Osim što bi se objekt sačuvao od daljnjeg propadanja, u kratkom periodu uistinu se može kvalitetno proširiti kapacitete, poručuju iz Vrtića. 



Suglasnost Osnivača


– Načelnik je krajem 2017. pokrenuo inicijativu za obnovom objekta vrtića Brgud i adaptacijom bi se dobile još dvije dodatne skupine za cjelodnevni program jaslica. Tu inicijativu načelnika, kao i kasnije financijsko odobrenje od strane Općinskog vijeća, smatramo pravom suradnjom i komunikacijom izvršne i predstavničke vlasti. Pritom treba naglasiti da smo već krajem prošle godine na nizu sastanaka ukazivali da je teško održati trenutni standard ove predškolske ustanove sa 7 objekata uz zapošljavanje novih djelatnika za proširenje djelatnosti u Velom Brgudu, u postojećim financijskim gabaritima. Nakon mnogih sati provedenih u komunikaciji između načelnika Općine, njegove zamjenice, Upravnog vijeća Vrtića, ravnateljice i sindikalne povjerenice DV-a, kao i povremenih razgovora s predsjednikom Općinskog vijeća i njegovim zamjenicima od rujna 2017. do danas, pokušalo se naći mogućnost pronalaženja dodatnih financijskih sredstava koja bi omogućila pokrivanje troškova plaća novih djelatnika i podizanje cjelokupnog standarda djelatnosti. Po dobivenoj suglasnosti Osnivača o raspisivanju natječaja za upis djece u DV Matulji i provedenog upisnog postupka, osnivač daje suglasnost i na Prijedlog organizacije rada DV-a Matulji za pedagošku godinu 2018./19. u kojoj bi rad vrtića bio organiziran u 25 odgojno-obrazovnih skupina i nakon toga objavljeni su Privremeni rezultati upisa djece u Dječji vrtić Matulji. Nakon te objave, vrtić je poduzeo niz aktivnosti vezano uz rješavanje žalbi te ponude drugog izbora slobodnih mjesta. Upravno vijeće vrtića upućuje Osnivaču novi Prijedlog organizacije rada DV-a Matulji za pedagošku 2018./19. jer nakon objave Privremenog rješenja nije bilo dodatnog interesa roditelja/skrbnika za upis djece u redoviti cjelodnevni program u Velom Brgudu, pa umjesto planirane četiri skupine, 1. studenog 2018. započele bi u obnovljenom objektu raditi tri skupine – stoji u priopćenju Upravnog vijeća DV-a Matulji.