Jasno planiranje

Ususret opatijskom vijeću: Kurelić odbio uvrstiti prijedlog izmjena UPU-a

Srđan Brajčić

Vijećnici iz redova većine svoje odluke donosit će transparentno i isključivo u interesu Opatijaca i Opatije, naglasio je Kurelić uz objašnjenje da će se opatijski UPU vjerojatno naći na Vijeću u rujnu



 Predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić (Akcija mladih) odbio je prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića da se u dnevni red prve sjednice Vijeća uvrste izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Opatije. Takvu Kurelićevu odluku podržale su sve stranke iz SDP-ove koalicije koja u opatijskom Vijeću predstavlja političku većinu.


Prema tome, 31. srpnja novi saziv Vijeća neće odlučivati o opatijskom Urbanističkom planu, a razlog tomu je, pojašnjava Fernando Kirigin iz SDP-a, taj što je u tijeku formiranje radnih tijela Gradskog vijeća, tako i Odbora za prostorno planiranje. Ovaj Odbor trebao bi, naime, biti formiran na prvoj sjednici Vijeća, tako da gradski vijećnici nisu mogli dobiti ni stručno mišljenje o izmjenama i dopunama UPU-a. Važno je pritom naglasiti, dodaje Kirigin, to da je u Vijeću puno novih zastupnika koji se žele detaljno upoznati s Urbanističkim planom.



Vladajuća gradska većina najavila je i mogućnost ukidanja prireza Opatijcima. Vedran Kružić iz Unije Kvarnera štoviše navodi da će se zatražiti izrada simulacije o tome kako bi se njegovo ukidanje odrazilo na gradski proračun. Takve simulacije, smatra Kružić, ponukat će većinu u Vijeću na to da Opatija bude prvi grad u Hrvatskoj koji će svojim građanima ukinuti prirez.




– Prirez je u Opatiji uveden 1. siječnja 2008. godine kao privremena mjera. Međutim, ostao je do danas. Ocjenjujemo da bi ukidanje prireza znatno utjecalo na povećanje standarda građana Opatije, odnosno povećala bi se potrošnja. Brojne općine i gradovi u susjedstvu ne opterećuju svoje građane prirezom: Matulji, Viškovo, Kastav… Također, predložit ćemo da se koncem godine provede sustavna analiza učinka ukidanja poreza na potrošnju koji je uveden 1. svibnja ove godine, najavio je Kružić koji pojašnjava da Grad od prireza građana prihoduje oko tri milijuna kuna, dok od ukinutog poreza na potrošnju ugostiteljima gubi oko 2,5 milijuna kuna.



Javne tribine


– Dakle, ostajemo pri stavu, koji smo iznijeli tijekom predizborne kampanje, da ćemo sve odluke donositi na temelju pomne analize pristigle dokumentacije. Vijećnici iz redova većine svoje odluke donosit će transparentno i isključivo u interesu Opatijaca i Opatije – naglasio je Kurelić uz objašnjenje da će se UPU za Opatiju vjerojatno naći na Vijeću u rujnu.


– Dosadašnja praksa donošenja prostorne-planske dokumentacije nije bila posve transparentna prema građanima, odnosno oni nisu bili upoznati s procedurama izmjena i dopuna. To ćemo promijeniti tako što ćemo pozvati sve građane da upute svoje prijedloge oko prostornog planiranja koji će biti stručno i javno razmotreni. Također, organizirat će se javne tribine, a u prostorno planiranje uključit ćemo i stručnu javnost za prostor. Trebaju nam jasne i transparentne procedure prostornog planiranja, pojasnio je Kirigin koji u tim procedurama posebno važnim ocjenjuje rad Odbora za prostorno planiranje GV-a.


Dodatni troškovi


Gordana Grgurina iz HSU-a kao loš primjer prostornog planiranja izdvojila je poziciju izgradnje novog dječjeg vrtića koji nije prometno dobro povezan s Opatijom. To će tražiti dodatne troškove za Grad, kaže Grgurina, poput uvođenja gradskog autobusa koji će povezivati vrtić s gradom.


Neven Varljen iz IDS-a također je dao podršku odluci Roberta Kurelića. Varljen ocjenjuje da Grad mora bolje planirati odluke, prvenstveno u smislu njihovog usklađivanja s potrebama građana, ali i s vijećnicima kako bi oni mogli odlučivati na osnovu pomnih analiza. Kao primjer u suštini dobrih, ali loše pripremljenih gradskih prijedloga, Varljen je istaknuo subvencije za udžbenike, novorođeno dijete i umirovljenike.