Mošćenička Draga

UČENJE KROZ IGRU Djeca žele okriti tajne jedrenja

Aleksandra Kućel Ilić

Satovi jedrenja u Mošćeničkoj Dragi se ne propuštaju

Satovi jedrenja u Mošćeničkoj Dragi se ne propuštaju

Najmlađe Dražane tri puta tjedno trenira Nikolina Prtenjača, a ove se godine odazvalo čak 15 mališana starih od 6 do 12 godina



MOŠĆENIČKA DRAGA Jedrenje na području Općine Mošćenička Draga ima dugačku tradiciju, jer je Jedriličarski klub Orion osnovan davne 1951. godine, te je ostao aktivan sve do današnjih dana.


Uz pomoć entuzijasta i podrške Općine Mošćenička Draga u tom se klubu i ove godine održava škola jedrenja za djecu s područja Općine i njihovih prijatelja.


– Zainteresiranost polaznika ove godine je velika. Školu pohađa ukupno 15 dječaka i djevojčica u dobi od 6 do 12 godina. Škola se održava tri puta tjedno svaki ponedjeljak, srijedu i četvrtak od 18 do 21 sat po laganom vjetru »s kraja«. Naši mali jedriličari će kasnije, kada savladaju osnove jedrenja, zajedriti na maestralu u popodnevnim satima.




Škola jedrenja će se odvijati tijekom cijelog ljeta. Počela je 9. srpnja, a trajat će do 31. kolovoza. Financirana je od strane Općine Mošćenička Draga, te uz značajnu podršku volontera koji se brinu da naša djeca i trenerica Nikolina Prtenjača imaju što je moguće bolje uvjete i opremu za jedrenje – rekao je uime JK Orion Nikola Dešković.


Za podršku plovilima zadužen je Igor Staraj, za gumenjak na moru Tom Staraj, dok je Tone Sepich glavni i odgovorni za servis i održavanje.


Mlada trenerica Nikolina Prtenjača (24), i sama odlična jedriličarka, kaže da su djeca koja su se prijavila na ovogodišnju školu jedrenja super, te da je jako lijepo raditi s njima i veseliti se njihovom svladavanju vještina.


– Djeca su opuštena, igramo se, učimo i super nam je. Jako dobro napreduju. Vodila sam školu i pred dvije godine, ali tada ih je bilo samo 4 ili 5 zainteresiranih, dok ih sada ima i do petnaestak i nitko ne odustaje. Mošćenička Draga kao mjesto na moru ima dugačku tradiciju jedrenja i jako je lijepo što se ta tradicija na najbolji način i nastavlja. Sve do 31. kolovoza mi ćemo i dalje jedriti, jako zadovoljni i zbog toga što nas vremenske prilike služe. Jedrenje nije lagan sport i treba neko vrijeme da se savladaju određene stvari.


Polaznici mi djeluju jako zadovoljni, kad uspiju »malo brže partit«, odmah viču »kako fora«. Sviđa im se jedrenje i svi dolaze u školu i ne odustaju, jer žele učiti i uporni su.


Stoga možemo biti sretni i reći slobodno da nema straha za draško jedrenje – rekla je trenerica Prtenjača.