Mještani Mihotića i okolice nemaju miran san

U potrazi za krivcem: Matuljci u strahu od manijaka koji noću kamenjem razbija prozore

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Prvi napad se dogodio još u listopadu 2015. godine, a do siječnja ove godine policija je evidentirala deset dojava uznemirenih mještana - dok se za nepoznatim počiniteljem traga, stanovnici su u strahu, te su se neki od njih kako bi zaštitili najmlađe privremeno odselili u Opatiju



MATULJI Privremeno smo odselili u Opatiju. Dijete mi je za jednog napada doživjelo šok i sada ne želi spavati u našoj kući. Već gotovo dva mjeseca živimo kod tete u Opatiji, a samo je moj suprug Andrija ostao na matuljskoj adresi – govori Dijana Dodić, stanarka iz matuljske ulice Put brdo (Mihotići) čija je kuća već u nekoliko navrata bila kamenovana od strane nepoznatog počinitelja. Kako tvrde članovi obitelji Dodić, te Dijanina majka Zinka Vužar, prvi napad prilikom kojega su razbijeni prozori i vrata teškim kamenjem, grotama dogodio se još prošlog listopada, a potom su uslijedila još dva napada.


Smatraju međutim kako oni nisu meta, jer je nepoznati počinitelj razbio i imovinu susjeda, odnosno slične napade na njihovu imovinu pretrpjeli su i vlasnici kuća iz susjedne ulice Put Luskino, ali i susjedi iz ulice Put brdo. 


Naime, u posljednja tri mjeseca netko u ovim matuljskim krajevima prozore i vrata gađa velikim kamenjem, a zbog čega žitelji Mihotića strahuju i tvrde da je prava sreća da se još uvijek ništa ozbiljno nije dogodilo, odnosno da nitko uslijed napada nije ozlijeđen ili stradao.


Mještani u strahu




– O svemu smo obavijestili policiju koja je jedno vrijeme i dežurala u našoj ulici, no počinitelj zasada nije uhvaćen. U ovoj, 2016. godini mi za sada nismo pretrpjeli novi napad, ali naš susjed je i zato smo odlučili izići s ovim događajima u medije. Naime, ovdje se ne radi o materijalnoj šteti koju trpimo, nego se bojimo za vlastite živote, strah nas je da bi netko mogao stradati. Naše dijete je u strahu, ne želi otići doma, pa smo morali potražiti i stručnu pomoć – govore predstavnici obitelji Dodić koji smatraju da je policija u ova tri mjeseca već trebala pronaći počinitelja i sankcionirati ga.


Stanovnici Mihotića navode i da su jedan večernji vandalizam pravovremeno uočili jer je započeo bukom u dvorištu. Osoba s kapuljačom na glavi rušila je kante i inventar u dvorištu kuće, a potom je bacila veliki kamen u prozor kupaonice.– U tim večernjim satima moj unuk se obično kupa u kadi, ali taj dan, samo spletom okolnosti, već je bio u pidžami kada je kroz prozor u kadu doletio veliki kamen – rekla je Vužar.

Iz Ureda načelnika Policijske uprave Primorsko-goranske potvrdili su da je evidentirano nekoliko dojava zbog oštećenja imovine. Točnije, između 13. listopada i 15. prosinca 2015. godine policija je zaprimila devet dojava o oštećenjima obiteljskih kuća ili osobnih vozila na području Matulja, te jednu dojavu ove godine (10. siječnja). Od navedenog broja, sedam dojava se odnosi na oštećenja zabilježena na kućama i vozilima u navedenim ulicama, a tri su slučaja zabilježena  u ulicama Popovićev put (2) i Put Perinovo (1).  Prema dosad utvrđenom, oštećenja su nastala u više navrata u navedenom razdoblju i to većinom bacanjem kamenja (oštećenja ulaznih vrata, razbijanje stakala i drugo), čime su vlasnici oštećeni za više tisuća kuna, a sveukupna šteta će biti utvrđena naknadno, stoji u odgovoru iz Ureda načelnika Policijske uprave.


Policija moli za pomoć


– Odmah po dojavama građana policija je poduzela niz mjera i radnji u cilju utvrđivanja počinitelja te su među ostalim pojačane i policijske autoophodnje na tom području. Također, u sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja obavljeni su obavijesni razgovori s većim brojem osoba. Kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i utvrđivanja počinitelja kaznenog djela  »oštećenje tuđe stvari« se nastavlja. Kako se radi o kaznenom djelu počinitelj kojeg se progoni temeljem prijedloga oštećenih, po otkrivanju počinitelja policija će obavijestiti oštećene građane – istaknuto je u odgovoru u kojem se mole građani da policiji prijave svaku sumnjivu situaciju i osobe što mogu dojaviti nadležnoj Policijskoj postaji Opatija ili na broj 192. Dojave o istom, slanjem fotografija ili snimki građani mogu potpuno anonimno dostaviti policiji i putem svojih pametnih telefona.