U Opatiji prva SEE LEADER konferencija o LEADER/CLLD pristupu u jugoistočnoj Europi

Portal Novilist.hr

SEE Leader

SEE Leader



OPATIJA Prva SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi održat će se u Opatiji od 20.-22. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Gervais.


Na konferenciji će se okupiti više od 300 sudionika, a uz znanstvenike i praktičare svoje sudjelovanje najavili su predstavnici ministarstva poljoprivrede, agencije za plaćanja, nacionalne ruralne mreže, razvojne agencije.– Konferenciji će, kao ključni govornici, nazočiti predstavnici Europske komisije iz Glavne uprave za poljoprivredu (DG AGRI) i potporne jedinice FARNET mreže, kao i autoriteti s više od 20 godina iskustva u provedbi i istraživanju LEADER pristupa. Također, bit će prisutni sudionici iz 15-ak zemalja Jugoistočne Europe, među kojima najbrojniji predstavnici lokalnih akcijskih grupa (LAG-ovi), koji provode “lokalni razvoj vođen zajednicom” na svojim područjima, financiran iz različitih Europskih fondova, najavila je Anđela Cvjetković, ispred LAG-a ‘Terra liburna’, koji je domaćin uz FLAG ‘Vela vrata’.

Glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) uz niz partnerskih institucija kao što su Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku; Ekonomski fakulteti Sveučilišta u Splitu; Filozofski fakulteti Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) te Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i brojni drugi…


– Važno je naglasiti kako će konferenciji, uz visoke predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja, prisustvovati i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, tijela nadležnog koordinaciju ESI fondova, vezano za potpunu implementaciju CLLD-a u narednom programskom razdoblju. Svoj osobit doprinos dat će i više od 20 znanstvenika u 3 znanstvena ‘sessiona’, dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknut će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije, istaknuo je predsjednik LEADER mreže Milan Medić.




Cilj konferencije je poticanje jačeg povezivanja LEADER/CLLD partnerstava, koji okupljaju javnu, civilnu i gospodarsku interesnu skupinu, sa znanstvenim i istraživačkim organizacijama i stručnjacima, kako bi što uspješnije, zajednički, pronalazili rješenja za razvoj ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica, a kojeg autonomno kreiraju te iste zajednice.


– Zanimljiv je podatak da u Hrvatskoj postoji 68 LEADER/CLLD organizacija (54 LAG-a i 14 FLAG-ova) koje raspolažu alokacijom u visini od 98 milijuna eura u okviru trenutnog proračunskog razdoblja sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Strategije koje su LAG-ovi razvili pokrivaju 51.047,08 km2 ili 90,2% kopnenog nacionalnog teritorija i uključuju 2.440.915 stanovnika odnosno 56,97% ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. U LAG-ovima aktivno djeluju lokalni razvojni dionici s područja 6.165 naselja (91,05% ukupnog broja naselja) koja administrativno pripadaju 108 gradova i 403 općine (85,04% ukupnog broja gradova i 94,16% ukupnog broja općina) odnosno 511 jedinica lokalne samouprave (92,07% ukupnog broja jedinica lokalne samouprave) Republike Hrvatske, napomenula je Cvjetković i konkretnim brojkama približila važnost ove konferencije.


Potporu konferenciji pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj te niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružanjem smjernica za novo programsko razdoblje 2021.-2027.


Prijave traju do 31. listopada, a dodatne informacije o konferenciji možete saznati na ovom linku.