Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Trofej Nino Gasparinic

U Lovranu održana deseta regata tradicijskih barki

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 9:42 2019-07-01T09:42:43+02:00

Brojne čestitke primila je najmlađa posada jedriličara lovranske Istre koji su se prvi put natjecali s tradicijskom barkom »Mularija« u sastavu Val Matulja, Frane Šijan i Juraj Lencović

LOVRAN - Po laganom maestralu i povremenoj slaboj buri na regatnom polju ispred Lovrana uspješno je održana ovogodišnja tradicionalna 10. regata tradicijskih barki na jedra za Trofej »Nino Gasparinic«. U organizaciji članova Udruge »Naš Lovran – Lovrana Nostra«, sekcija »Lovranska lantina« na natjecanju je nastupilo 12 tradicijskih barki iz Krka, Rovinja, Opatije, Ike, Ičića, Mošćeničke Drage i domaćina Lovrana. Regata je održana u ranim poslijepodnevnim satima u duljini od 2 morske milje te su je s obale pratili brojni zaljubljenici u ovu vrstu tradicijskih plovila na jedra.

Guc, batana, pasara

Prvo mjesto osvojio je kvarnerski guc naziva »Kade si« s posadom Anton Grego i Gianfranco Sirotnjak ispred barke »M D 551« iz Mošćeničke Drage s posadom Robert i Đani Mohović, Franko Gržin i Jakov Karmelić. Tradicijska barka tipa batana imena »Regina« iz Rovinja s posadom Ennio Cherin i Ermano Turcinovich u svojoj kategoriji ostvarila je najbolji rezultat, dok je u kategoriji lovranski guc najbolja bila posada Ivo Grbac i Stanko Iskra iz Lovrana barkom »Don Ćićo« ispred krčke barke »Plav 1876« posade Danko i Miljenko Milohnić.

U natjecanju pasara najbolji su bili Lovranci Ivo Kesten i Mauro Tesittori s barkom »Julijana« te barke tipa gajeta iz Ičića imena »Nebuloza i ničija« posade Denis Agapito i Tamara Žerić.

Brojne čestitke primila je najmlađa posada jedriličara lovranske Istre koji su se prvi put natjecali u jedrenju tradicijske barke imena »Mularija« u sastavu Val Matulja, Frane Šijan i Juraj Lencović.

Tradicijsko jedro

Na svečanosti što je uslijedila nakon natjecanja na prostoru lovranskog mandraća organizator je nagradio najbolje posade tradicijskih barki. Posebno priznanje Lovranska lantina je uručila predsjedniku koordinacije Udruge »Tradicijsko jedro« Kvarnera i Istre Robertu Mohoviću za njegov dosadašnji doprinos na očuvanju brodograditeljske i pomorske baštine. Počasni članovi Lovranske lantine s posebnim priznanjem postali su poznati dugogodišnji lovranski brodograditelji tradicijskih barki Gianfranco Sirotnjak i Ivan Kalčić, a zahvalnice za dugogodišnii rad u ovoj udruzi primili su Frane Gržin, Neven Dusper, Mario Legat i TZ Općine Lovran.

3667590

Uspješnosti organizacije ovogodišnjeg natjecanja svojim sponzorstvom pripomogli su Primorsko-goranska županija, Općina Lovran i njena Turistička zajednica, lovranski restoran Kvarner i hotel Park te opatijska turistička agencija Katarina Line.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.