Uloženo 1,2 milijuna kuna

Tri nova vatrogasna vozila predana opatijskim vatrogascima

Aleksandra Kućel Ilić

Vozila su nabavili Grad Opatija te liburnijske općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga zajedničkim snagama, a mi ćemo još za dodatnu opremu utrošiti desetak tisuća eura. Ovo je zbilja značajna investicija koja će nam puno pomoći u našem radu, rekao je Gordan Filinić



OPATIJA Tri nova vatrogasna vozila vrijedna 1,2 milijuna kuna od jučer su na raspolaganju Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija, te liburnijskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima čiji članovi pri intervencijama pomažu profesionalcima.


Kako se moglo čuti na svečanosti, na području Liburnije djeluje 138 vatrogasaca, od čega 37 profesionalaca i 101 kompletno opremljen dobrovoljni vatrogasac u pet DVD-a.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Tijekom prošle godine samo na području Liburnije dogodila su se 82 požara raslinja, 54 tehničkih intervencija na građevinskim objektima, te 97 tehničkih intervencija na otvorenom prostoru, a čak 111 puta su opatijski vatrogasci zajedno s s kolegama iz DVD-ova intervenirali kako bi pomogli drugim vatrogascima, te su sudjelovali i u raznim izvidima na terenu.


– Vozila su nabavili Grad Opatija te liburnijske općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga zajedničkim snagama, a mi ćemo još za dodatnu opremu utrošiti desetak tisuća eura. Ovo je zbilja značajna investicija koja će nam puno pomoći u našem radu. Kombinirano vozilo za male tehničke intervencije marke Peugeot s pogonom  4 x 4, za spašavanje ljudi ima opremu za prometne nesreće, defibrilator i ostalu potrebnu opremu za reanimaciju i saniranje ozljeda, a svi su vatrogasci osposobljeni od strane Zavoda za hitnu medicinu Rijeka, te znaju kako pružiti pomoć. Ostali dijelovi opreme kojima raspolaže su za pomoć pri poplavama koje su sve češće, za piljenje drva kada se sruše na prometnice i slično. Ovo vozilo ostaje za potrebe JVP Opatija, a drugo vozilo, marke Nissan, ide za potrebe DVD-a Kras-Šapjane gdje će zamijeniti 40 godina staro vozilo, dok treće Nissan vozilo ostaje za potrebe DVD-a Opatija. Sada imamo tri ovakva mala vozila za gašenje požara koja mogu na teren, na skučene prostore kojih na Liburniji ima puno, a gdje velika vozila ne mogu – rekao je na svečanosti ispred Vatrogasnog doma u Opatiji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija Gordan Filinić.


Po njegovim riječima, činjenica je da lokalna samouprava jako puno ulaže u zaštitu od požara i planski se nabavljaju oprema i vozila.


–Hvala svim jedinicama lokalne samouprave na podršci tijekom svih ovih godina, jer uz vašu pomoć, negativne posljedice nesreća uspijevamo svesti na najmanju moguću razinu. U planu nam je i nabava velikog šumskog vozila, a od ostalih investicija, treba reći da je Općina Lovran investirala u DVD u Lovranu gdje se nadogradio kat, a Mošćenička Draga je lani završila jedan dio ulaganja u uređenje prostora DVD-a Sisol tako da su sada vozila garažirana, rekao je Filinić.


Primopredaju vatrogasnih vozila koordinirao je Nikica Tramontana iz Vatrogasne zajednice PGŽ-a, a uz predstavnike sve četiri jedinice lokalne samouprave koje zajedničkim snagama brinu da sigurnost građana bude na visokoj razini, te da vatrogasci budu dobro opremljeni, svečanost su uveličali i kolege vatrogasci iz drugih općina i gradova, iz Rijeke, Krka, Poreča, Rovinja, i Labina. Između ostalih, bili su tu i županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, te predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš.


Boris Laginja, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Liburnije pozdravio je ukupljene ispred starog Vatrogasnog doma iz daleke 1910. godine, građenog još u vrijeme vatrogasnih kočija, izrazivši nadu da će se idući put vidjeti – u novom Vatrogasnom domu.


Na temu izgradnje novog Vatgrogasnog doma u Opatiji nadovezao se i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


– Vi ste vatrogasci ponos Opatije i svih JLS i kad ste vi u pitanju – svi radimo zajedno i osiguravamo opremu i sve što vam je potrebno i tako će biti i ubuduće. No, ovaj je prostor Vatrogasnog doma još iz Austro-Ugarske  i dakako da ne zadovoljava današnje uvjete. Kako bi se taj problem riješio od Vlade RH smo dobili zemljište, našim sredstvima je napravljen projekt i ishodovana građevinska dozvola – ali sada je na vama, a ne samo na nama, da dođete na Vijeća i upozorite vijećnike da rad u ovakvim uvjetima ne zadovoljava potrebe. Izvršna vlast će vas podržati i mislim da 2019. godine izgradnju novog Vatrogasnog doma moramo predvidjeti u našim proračunima. Projekt je gotov i ne vidim razlog zbog čega radovi ne bi krenuli tijekom 2019.godine. Imamo rok od 5 godina, no ako u tom roku ne krene izgradnja, zemljište moramo vratiti RH i u tom slučaju – ako izgubimo zemljište, nikad ova vatrogasna postrojba neće dobiti novi dom – rekao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, te čestitao vatrogascima na svemu što su napravili svojom profesionalnošću.