Cvijet svih cvjetova

Tko može platiti ovaj pogled? Opatijski park Angiolina obojile prve kamelije

Aleksandra Kućel Ilić

Većina kamelija zasađenih diljem Opatije gdje rastu slobodno i bez ograda zasad je još u pupoljku i njihovi »pravi dani« tek dolaze, no izrazito toplo i kišno razdoblje koje zadnjih dana dominira ovim krajem ubrzalo je cvatnju



 Prvi sunčani dan na Kvarneru nakon dugačkog razdoblja juga i škure bure, izmamio je brojne šetače u Opatiju.


Dan iz snova, ovisno o slobodnom vremenu, mogao se provesti na različite načine, primjerice uz zimsko sunčanje, ali na gotovo proljetnim temperaturama. Ma, tko to može platit’?


No, na listi jučerašnjih najljepših prizora, definitivno su bili grmovi procvjetalih kamelija u parku Angiolina i uz lungomare, u okućnici hotela. Simbol Opatije, nježne kamelije kojih već sada, u prvim danima siječnja ima u tri boje i to crvenoj, roza i bijeloj, cvatnju započinju zimi, a svoju punu ljepotu dostižu u ožujku.




Najavljuju buđenje prirode i na ovim prostorima »oduzimaju dah« svim ljubiteljima uređenih zelenih površina još od davne 1845. godine kada su posađene prve, pa sve do danas kada cvatu na brojnim lokacijama i pretvaraju Opatiju u grad kamelija.



Prošetati opatijskim parkovima zimi, dok druga vegetacija uglavnom još miruje, te zastati ispred grmova s rascvjetanim kamelijama, mnogima je neopisiv doživljaj. Stoga ga pokušavaju prenijeti i ostalima, putem kamera i fotoaparata, što je u zimskim danima u nekim hladnijim krajevima, ujedno i izvrsna reklama o kvalitetama podneblja gradića pod Učkom.


Tako je bilo i jučer u Parku Angiolina, kada su osim naših kamera, u ovoj cvjetnoj simfoniji guštali i mnogi drugi zaljubljenici u fotografiju i prirodu.


Većina kamelija zasađenih diljem Opatije gdje rastu slobodno i bez ograda zasad je još u pupoljku i njihovi »pravi dani« tek dolaze, no izrazito toplo i kišno razdoblje koje zadnjih dana dominira ovim krajem ubrzalo je cvatnju.



Priča o opatijskim kamelijama stara je gotovo koliko i sam turizam, budući da su, prema podacima koji se mogu pročitati i na edukativnoj tabeli koju je u parku postavila Udruga ljubitelja kamelija iz Opatije, ubrzo nakon što je izgrađena Villa Angiolina, 1844. godine, njezin okoliš obogatile prve sadnice biljke koju zbog svoje jednostavnosti, ali i raskošnosti nazivaju i »cvijetom svih cvjetova«.