Požuri, bus već trubi

‘TRIZDUJA’ OPET VOZI Nakon duže stanke opet popularne noćne linije između Rijeke i Liburnije

Aleksandra Kućel Ilić

Autobusna linija koja spaja Rijeku i Opatijsku rivijeru atraktivna svima / Foto Marin ANIČIĆ

Autobusna linija koja spaja Rijeku i Opatijsku rivijeru atraktivna svima / Foto Marin ANIČIĆ

Prema novom službenom voznom redu, od sada svake subote i nedjelje autobusi linije 32 prometuju s polascima iz Lovrana u 1.30 i u 3.30 sati, te polascima iz Rijeke u 0.30 i u 2.30 sati



OPATIJA – U vrijeme kada je Opatija bila liburnijska kraljica noćnog života, kasnovečernje autobusne linije 32 koje ove krajeve spajaju s Rijekom, pogotovo vikendom, bile su najčešći način na koji je mladost putovala kući nakon provoda. Kada su se zbog niza okolnosti trendovi promijenili, došlo je i do drastičnog pada broja putnika u »sitne sate«, pa je tako s vremenom, s odumiranjem noćnih sadržaja u Opatiji, ugašena i kasna linija. No, poznato je da već duže vrijeme mladi s područja Liburnije vikendom vole izlaziti u Rijeku, pa su tako 2016. godine zanimljivu inicijativu pokrenuli opatijski gimnazijalci.


Točnije, pokrenuli su peticiju za uvođenje noćne linije na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, te izazvali tako snažnu reakciju javnosti da se tijekom ljeta 2017. godine zahvaljujući odlukama nadležnih instanci, toliko priželjkivana noćna »trizduja« ipak uspjela vratiti na ove prostore. Primarna je ideja da se mladi s područja Liburnije mogu na siguran način vratiti kući iz Rijeke, ali i obrnuto, u one dane kada primjerice Opatija ili Lovran nude noćne sadržaje, da se mladi iz Rijeke mogu bez problema odvesti do svojih domova. Također, autobusna linija koja spaja Rijeku i Opatijsku rivijeru, atraktivna je i turistima.


– Suočeni s dugogodišnjim nedostatkom noćne linije javnog prijevoza na relaciji Rijeka – Opatija – Lovran, odlučili smo se na pokretanje inicijative za njeno uvođenje.


Inicijativa mladih




Sukladno tome prijavili smo se na natječaj Savjeta mladih grada Opatije »Samoorganiziranje mladih« te osvojili sredstva u iznosu od 2.500 kuna. Kako bi lokalnim vlastima prikazali interes javnosti, odlučili smo se za prikupljanje potpisa građana koji bi nam pomogli u realizaciji ovog projekta – naveli su u svojoj inicijativi gimnazijalci iz trećeg »a« razreda opatijske Gimnazije Eugena Kumičića. Potkrijepili su svoje zahtjeve, navodeći i probleme koji nastaju uslijed nedostatka noćne linije 32.


– Nedostatkom ove noćne linije, mladi su primorani vraćati se iz Rijeke vlastitim prijevozom, što mnogi od njih čine u alkoholiziranom stanju. Time ugrožavaju vlastitu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Mnogi građani koriste se uslugama taxi prijevoznika, što im predstavlja znatan trošak. Ukoliko se osigura prijevoz autobusom, to bi uvelike snizilo cijenu prijevoza na toj relaciji.


Budući da zadnji autobus lokalnog javnog prijevoza polazi znatno prije ponoći, spriječen je razvoj noćnog života i otežan je rad ugostitelja. Opatija je važno turističko odredište, a razvoj noćnoga života pridonijet će kvaliteti i ponudi destinacije. Time će se u Opatiju privući novi profil gostiju, od čega će najveću korist imati naši ugostitelji, a posredno i lokalna zajednica. Važno je naglasiti da je Rijeka osvojila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020., stoga se može pretpostaviti da će se u nadolazećoj turističkoj sezoni povećati broj turista.


autobusna linija koja spaja Rijeku i Opatijsku rivijeru, atraktivna je i turistima / Foto Marin ANIČIĆ


autobusna linija koja spaja Rijeku i Opatijsku rivijeru, atraktivna je i turistima / Foto Marin ANIČIĆ



Velik broj odsjest će u Opatiji te će se povećati potreba za ovom linijom. Smatramo da je zanemarivanje ovog segmenta ponude, za Opatiju kao turističko središte, štetno i kontraproduktivno. Također, unazad 20 godina na ovoj relaciji prometovala je noćna linija, koju su uvelike koristili lokalno stanovništvo i turisti. Stoga predlažemo uvođenje ove linije – »razradili« su gimnazijalci opravdanost svog zahtjeva i pozvali građane da ih podrže u inicijativi i potpisom na peticiju pruže potporu u rješavanju problema.


Pisali su tako mladi srednjoškolci i kod mjerodavnih naišli na »plodno tlo«, pa su i prve noćne autobusne linije vikendom uvedene tijekom ljeta 2017. Sada već postoji i analiza prometa za kolovoz, rujan i listopad, koja pokazuje da je broj putnika koji vikendom noću koriste liniju 32 u stalnom porastu. Naime, dok je tu uslugu u kolovozu koristilo 66 putnika, u rujnu je to isto učinilo 86 putnika, a u listopadu je uslijedio veliki skok i promet od čak 237 putnika.


Sigurnije i jeftinije


Uslijed svega navedenog, dopunjen je vozni red vikendom na noćnim polascima linije 32, te su na zahtjev Grada Opatije i Općine Lovran, nakon usuglašavanja pred HGK-om, uvedeni i novi polasci. Započela je primjena dopunjenog voznog reda, tako da su prema najsvježijim informacijama uvedena dva nova polaska vikendom i to u 0.30 iz Rijeke i 3.30 iz Lovrana.


Prema novom službenom voznom redu, od sada nadalje svake subote i nedjelje autobusi linije 32 prometuju s polascima iz Lovrana u 1.30 sati i u 3.30 sati, te polascima iz Rijeke u 0.30 sati i u 2.30 sati. Noćne linije 32 će biti sve isplativije, uz porast noćnih sadržaja u Rijeci, ali i Opatiji i Lovranu, jer će zainteresirani moći bez puno razmišljanja posjećivati one sadržaje koji ih budu zanimali, znajući da za prijevoz neće morati zvati taksi ili koristiti osobna vozila. Naime, nakon godina stagnacije, novih mjesta za izlaske sve je više i u Opatiji i u Lovranu, a kao što je poznato, i ovdašnja mladost voli noćne izlaske u Rijeku te je opcija ukrcaja u »trizduju« jeftinije i sigurnije rješenje od svih ostalih. No, kao i za sve druge slične stvari u životu, trebat će neko vrijeme da ovaj novitet postane »normalna stvar« i u konačnici pokaže opravdanost i financijsku isplativost.