Bez najave započelo uklanjanje poznatog montažnog objekta

Sportski balon na Gorovu do konca mjeseca odlazi u povijest

Davor Žic

Radnici su odradili određene pripremne radnje, jer treba taj prostor očistiti i isprazniti. Skinuli smo dio tende kako bismo se mogli probiti do unutrašnjosti, odnosno da oslobodimo pristup do opreme. Opremu ćemo iznijeti iz Gorova, te uskladištiti na prostoru Komunalca u Jurdanima – objasnio je Raul Degano



OPATIJA Balon na Gorovu odlazi u povijest, a put su mu »trasirali« radnici Parkova koji su jučer započeli s uklanjanjem prve opatijske sportske dvorane.


Prema riječima direktora ove gradske tvrtke, Raula Degana, jučer su obavljeni pripremni radovi kako bi se moglo započeti s uklanjanjem opreme, ali može se očekivati da se kompletan objekt ukloni do kraja travnja. 


  – Radnici su odradili određene pripremne radnje jer treba taj prostor očistiti i isprazniti. Skinuli smo dio tende kako bismo se mogli probiti do unutrašnjosti, odnosno da oslobodimo pristup do opreme. Opremu ćemo iznijeti iz Gorova te uskladištiti na prostoru Komunalca u Jurdanima. Kad se objekt isprazni, nastavit ćemo s radovima na uklanjanju tende i konstrukcije, koji bi mogli početi u tjednu nakon Uskrsa, objasnio je Degano.  

Varljen: Sramotna odluka


Zanimljivo je da se s uklanjanjem objekta krenulo istoga dana kada je objavljena inicijativa IDS-a o očuvanju tog sportskog prostora na ovoj ili nekoj drugoj lokaciji, kako bi ga mogli koristiti sportaši u vrijeme kada se u sportskoj dvorani »Marino Cvetković« održavaju druge manifestacije. 


  – Ovo je sramotna odluka jer smo ponudili rješenje koje je bilo realno, i koje je bilo prihvatljivo svim političkim opcijama u Opatiji, pa čak i većini članstva SDP-a. Postavlja se i pitanje legalnosti tog uklanjanja, budući da ne postoji nikakva tabla ili obavijest o obavljanju radova, ne zna se tko to izvodi, po čijem nalogu, što će se dogoditi s konstrukcijom i opremom, te koliko će to koštati. U svakom slučaju, iznos od 200 tisuća kuna za uklanjanje, koje je spomenuo gradonačelnik Dujmić, vjerojatno neće biti dostatan, kazao je predsjednik IDS-a Neven Varljen, apeliravši još jednom da se radovi obustave te da se Gotovo spasi, uz riječi da »još nije kasno da se sportašima sačuva ovaj prostor«.  

 Informacije o troškovima i planovima za balon na Gorovu nismo uspjeli dobiti niti od Grada Opatije. 



Balon na Gorovu postavljen je 17. veljače 2000. godine, i dugo je bio jedina opatijska sportska dvorana. Prema informacijama koje je jučer iznio Zdenko Kirša, njegova cijena tada je bila oko milijun maraka, što nije bila zanemariva stavka u gradskom budžetu. Prvotno je zamišljeno da balon bude tek privremeno rješenje do izgradnje nove dvorane, na tek nekoliko godina, no u pogonu je bio više od 13 godina, sve dok nije otvorena dvorana na Lipovici u rujnu prošle godine. Nakon toga, balon je jako oštećen u nevremenu 11. studenog, te je to – kao i manjak interesa potencijalnih kupaca, ali i samog Grada za njegovo očuvanje – zapečatilo sudbinu prve opatijske sportske dvorane.



 


Bez odgovora iz Grada


Već i prije rušenja, u srijedu, poslali smo upite vezane uz budućnost ovog sportskog objekta koji su ostali neodgovoreni.


U dopisu koji smo uputili glasnogovornici Tanji Čorak, pitali smo kakvi su rezultati natječaja za prodaju balona, odnosno je li netko iskazao interes za kupnju ovog objekta, postoji li mogućnost za obnovu balona i njegovo daljnje korištenje u sportske svrhe, te ako to nije moguće ili isplativo, da navede razloge, te postoji li neko drugo rješenje za probleme sportaša koji su se suočili s manjim brojem termina zbog korištenja dvorane »Marino Cvetković« u komercijalne svrhe. 


  Umjesto konkretnih informacija, danas je bez najave počelo rušenje objekta, pa treba pretpostaviti da je to dovoljno rječit odgovor barem na prvo pitanje – ne, nitko nije bio zainteresiran za kupnju konstrukcije i opreme po cijeni od 300 tisuća kuna…