Podbačaj

Skromna ponuda Marunade u Dobreću i skroman posjet: ‘Na silu niš ne gre…’

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marunada u Dobreću nije podbacila jedino u ponudi pravog lovranskog maruna. Najavljene ponude OPG-ova s drugim proizvodima nije bilo, kao ni šatora koji se uobičavao dizati za ovu gastrofeštu



DOBREĆ – Dvodnevni vikend-program Marunade u Dobreću bio je slabo posjećen. Prvog dana sve se opravdavalo lošim vremenom, a drugog dana na »površinu« su isplivali i drugi problemi koji tište ovu narodnu feštu od maruna. Marunada u Dobreću nije podbacila jedino u ponudi pravog lovranskog maruna kojeg je bilo puno i koji se prodavao po 50 i 60 kuna za kilogram. Očekivane, najavljene ponude OPG-ova s drugim proizvodima nije bilo, kao ni šatora koji se uobičavao dizati za ovu gastrofeštu, kako bi se usprkos kiši moglo plesati i zabavljati u centru Dobreća. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić objasnio je da se šator postavljao na privatnoj parceli te da je vlasnik nije želio ustupiti, već je tražio da mu se plati korištenje prostora i to iznos koji nije bio prihvatljiv.


– Tuga i žalost, totalni promašaj i loša organizacija – bio je kratki komentar prodavačice na štandu koji je opisivao dvodnevnu melankoličnu atmosferu u Dobreću. Domaći ljudi uglavnom su se žalili da im se na privatnim parcelama kradu maruni, posjetitelji ostajali pomalo zbunjeni skromnom ponudom fešte. Proizvođači lovranskog maruna potvrdili su da je posjet Dobreću ove godine slab, da je organizacija priredbe loša, a da je očito da je dio potencijalne publike »oduzeo« i sajam pršuta u Tinjanu.


Dva dana previše


– Na silu niš ne gre. Mislin da bi ovu feštu na Dobreće, ali i onu va Lignje, trebalo skratit, da traje samo jedan dan. Ovako se sve razvodni, a interes je slab – rekao je Adriano Gržević, proizvođač lovranskog maruna.




Jedina svijetla točka nedjeljne fešte bila je ponuđeni obilazak autohtonih konoba. Svaki puni sat u grupama od po 10 osoba obilazila su se domaćinstva obitelji Perišić i Petričić u čijim su se konobama posjetiteljima nudili pečeni maruni, domaći kolači od maruna, slani zalogaji, degustiralo domaće vino i rakija. Posjetitelji su u pratnji vodiča pritom prolazili kroz šume maruna i imali priliku čuti o tradiciji kraja, marunima, načinu života…


– Prvi put smo ovdje i jako smo zadovoljni ovim kratkim izletom u konobu. Sve je bilo odlično, ambijent, hrana, piće, gostoljubivost, domaćini. Jako lijepo zamišljeno – rekla je Ana Klarić koja je s obitelji u Dobreć stigla iz Rovinja, odakle su krenuli prema kući u Velikoj Gorici.


Kriva informacija


Vodičkinja grupa istaknula je da je interes za posjet konobama solidan, no da je, naravno, i broj mjesta ograničen. Nakon prva tri vođenja, navela je da su svi gosti bili domaći, iz Hrvatske, dok stranih nije bilo.


– Svi posjetitelji jako su zadovoljni doživljenim, ali zaista ne znam zašto su izostali strani gosti. Možda je riječ o slabo odrađenom marketingu jer stranih gostiju u Opatiji ima – rekla je vodičkinja.


Organizatori iz Grada Opatije i Mjesnog odbora Dobreć najavili su uoči Marunade na konferenciji za novinare, ali i na web stranicama Grada Opatije, da će posjet konobama i degustacija biti besplatni za posjetitelje. Međutim, to tako nije bilo jer se jučer obilazak konoba naplaćivao 30 kuna po osobi, što je informacija koju je dala osoba na info štandu u Dobreću. Naravno da 30 kuna nije puno, s obzirom na ono što je bilo ponuđeno u konobama, a što su pripremili domaćini, međutim, neki posjetitelji smatrali su da nije korektno davati netočne, krive informacije.