Šokirani stanovnici

ŠTO KAŽU ZAPREPAŠTENI OPATIJCI ‘Voda nam je i bez podizanja cijene bezobrazno skupa’

Marina Kirigin

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



OPATIJA Najava mogućeg poskupljenja vodnih usluga zaprepastila je mještane Liburnije koji smatraju da već ionako plaćaju dovoljno skupu vodu. Naime, na Skupštini Liburnijskih voda d.o.o. u ponedjeljak, 24. rujna, raspravljat će se o novoj cijeni vodnih usluga koja bi prema trenutačno dostupnim podacima mogla biti gotovo 40 posto veća. Načelnik Lovrana Bojan Simonič naveo je kako bi cijena kubika trebala narasti s 23 na 30 kuna te je odbio dati suglasnost na takav prijedlog Liburnijskih voda. Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak potvrdio je kako će cijena vodnih usluga vrlo vjerojatno rasti, međutim kod sebe na posljednjoj press konferenciji o novom sustavu gospodarenja otpadom, nije imao točne podatke o tome koliko bi iznosila nova cijena kubika vode. Naveo je kako je razlog poskupljenja nova stavka u računu koja se odnosi na pročišćavanje odvodnje, odnosno na ičićanski pročišćivač koji je sagrađen pred tri godine, kao i sve šira mreža vodoopskrbe. Građani jedinica lokalne samouprave na Liburniji kažu da je voda već sada preskupa, ako ne i najskuplja u Hrvatskoj, kako im stižu enormni računi, čak veći od onih za struju. Mnogi građani međutim žele ostati anonimni, a koliko su opterećeni troškovima najbolje govori izjava jednog gospodina koji je samo »u letu« dobacio: »Jučer sam sa ženom diskutirao i svađao se zbog računa za vodu, a sada će eto opet poskupjeti«.


Uništit će nas


Placarice na opatijskoj tržnici tište mnoga davanja, opterećene su kažu i cijenom struje i vode. Mnoge od njih šterne spašavaju i uvelike im smanjuju troškove nastale zbog zalijevanja vrtova, a one manje sretne hvataju se za glavu zbog nagomilanih računa.


»Uništit će nas male poljoprivrednike, voda u Opatiji nam je već sada preskupa«, reakcije su trgovkinja u gradskom »trbuhu« na moguće poskupljenje vodnih usluga.– Računi za vodu su abnormalni, veći od onih za struju. U mojem malom ugostiteljskom objektu, konobi u Voloskom, prelaze sve granice. Krajnje je vrijeme da žitelji Opatije i ostalih JLS-e na Liburniji prestanu plaćati neučinkovitost i neorganiziranost Liburnijskih voda i Komunalca. Sustavi su to u kojima radi previše ljudi, koji na raspolaganju imaju povelik vozni park. Da je riječ o privatnim firmama, a ne gradskim i općinskim, u njima bi radilo 30 posto manje ljudi i kompletan bi posao jednako kvalitetno bio odrađen – rekao je Zoran Somborski, umirovljenik i vlasnik konobe u Voloskom.

Četveročlana obitelj Pulić, koja živi na izvoru vode u Veloj Učki, mjesečno plaća oko 200 kuna račun za vodu. Aldo Pulić smatra kako je to previše, posebno zato što živi u razini sa samim izvorom vode.


Može i 500 posto




– Nama koji živimo na Učki jednom su obećavali da ćemo imati besplatnu vodu, ali ništa od toga. Ono što danas imamo je slab pritisak na izvoru vode i velike račune. Uz sve to narod »muči i trpi«. Valjda se čeka da voda poskupi 500 posto pa će onda neki neš reć – govori Pulić dodavši kako je u medijima pročitao da Opatija već sada ima najskuplju vodu u Hrvatskoj.


Darija Žmak Kunić, vološćanska umjetnica i profesorica na akademiji, kaže kako je nevjerojatno da voda poskupljuje u kraju u kojem je obilje vode, u kraju koji je jedan od najkišovitijih u regiji.– Razumijem da treba održavati sustave, ali mi živimo u kraju u kojem bi vodu trebalo izvoziti i time omogućiti lokalnom stanovništvu jeftiniju ili besplatnu vodu – rekla je Žmak Kunić. Antonija Čović koja živi na granici Matulja i Opatije smatra da je voda bezobrazno skupa, a njezini mjesečni računi za vodne usluge (vodu, kanalizaciju, uračunate naknade) iznose i više od 500 kuna. Mjesečno kaže potroše nešto više od 20 kubika vode jer u kući žive dvije obitelji.– Voda je bezobrazno skupa posebno u usporedbi s riječkom, naši prijatelji u Rijeci plaćaju višestruko manje račune – rekla je Čović.