Na veprinačkom terenu

Revolt u Zubinićima: Privatni investitor uzurpirao zemljište

Marina Kirigin

Uska cestica još je dodatno sužena, pa se traži mišljenje inspekcije / snimio S. Ježina

Uska cestica još je dodatno sužena, pa se traži mišljenje inspekcije / snimio S. Ježina

Privatni investitor »otrgnuo« dio cesticeSmatramo kako je ovakva uzurpacija javnog prostora nedopustiva, stoji u pismu iz Mjesnog odbora Veprinac u kojem su zatražili da Grad Opatija odmah na teren pošalje komunalnog redara, što je i učinjeno - obavljen je očevid i odaslana prijava građevinskoj inspekciji...



Privatni investitor uzurpirao je javnu površinu, točnije suzio već usku cesticu koja vodi do 30-ak kuća u naselju Zubinići u Veprincu. Reagirali smo tek sada kada smo vidjeli da je uz zaštitnu ogradu počeo graditi zid i izmještati vodovod. Ponovno se potvrđuje da onaj ki ima šoldi more delat ča će. Kada se radila cesta mi svi vlasnici okolnih parcela dali smo »kus« svoje zemlje kako bi cesta bila dovoljno široka i kako bi njome mogli prolaziti paralelno automobili i pješaci, a sada se ta ista cesta, suzuje jer očito privatnom investitoru nedostaje još prostora na njegovoj preizgrađenoj parceli pa je odlučio »otrgnuti« komad državnog terena s lokalnom cestom koja je u ingerenciji Grada Opatije – riječi su to žitelja naselja Zubinići u Veprincu, jednog od bližih susjeda gradilišta na kojem privatni investitor tvrtka Executive d.o.o. gradi četiri stambena objekta. Iako su stanovnici već ranije uočili da su objekti izgrađeni u velikoj blizini ceste, do trenutka izgradnje zida okućnice nisu vjerovali da će se investitor do te mjere okuražiti i oteti dio javne površine.


Bez pješačkog prolaza


Zbog situacije na terenu reagirao je i Mjesni odbor Veprinac koji je u svom pismu naveo kako je u završnoj fazi izgradnje »međnog« zida došlo do protupravnog ulaska zida u parcelu ceste te je time došlo do prekida normalnog prolaza pješaka. Isto tako u pismu se kaže kako je udaljenost između dviju parcela (one na kojoj se trenutačno izvode građevinski radovi i prve privatne parcele u susjedstvu) koje dijeli navedena cesta prema katastarskom planu oko 20 metara što je potvrda da je javna površina sada smanjena za oko četiri metra. Smatramo kako je ovakva uzurpacija javnog prostora od strane privatne osobe nedopustiva, stoji u pismu iz Mjesnog odbora Veprinac u kojem su zatražili da Grad Opatija odmah na teren pošalje komunalnog redara i geodetskog vještaka kako bi se utvrdila granica parcele.


Komunalni redari Grada Opatije odmah po dojavi građana izašli su na teren te je obavljen očevid.


Učestale situacije




– Utvrđeno je kako za predmetnu građevinu postoje četiri pravomoćne građevinske dozvole i da je investitor započeo izgradnju zida.


No, s obzirom na to da je riječ o čestici koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, Grad Opatija poslao je prijavu građevinskoj inspekciji kako bi se provjerilo gradi li investitor sukladno izdanim građevinskim dozvolama ili je uzurpirao prostor – stoji u odgovoru komunalne službe Grada Opatije u kojem se navodi i sljedeće: »Grad Opatija upoznao je s ovom tematikom i ostalim sličnim situacijama nadležne iz Ureda za graditeljstvo PGŽ-a u čijoj je ingerenciji izdavanje građevinskih dozvola. Zatražit ćemo održavanje radnog sastanka kako bismo preispitali tematiku jer u posljednje vrijeme suočavamo se učestalo sa situacijama gdje u realizaciji projekta za koje su izdane građevinske dozvole iskrsavaju problematične situacije na terenu. Nužno je da zajednički sagledamo tu problematiku i definiramo suradnju kako bi se u buduće takve situacije izbjegle.«