Viši koeficijenti

Rastu plaće čelnicima Lovrana. Evo koliko će sada primati

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin

Odluke su donijete na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nakon rasprave o odluci koja nije predlagala i izmjenu koeficijenta plaće zamjenika načelnika. Naime, prijedlog odluke glasio je da se samo načelniku poveća koeficijent s 3,40 na 4,45



LOVRAN – Lovranski vijećnici podigli su ruke za povećanje plaća načelniku i njegovom zamjeniku, odnosno donijeli Odluku o povećanju koeficijenta za izračun plaće. Plaća načelnika novim bi izračunom trebala porasti za 28 posto, odnosno, prema onom što se moglo čuti na sjednici Vijeća, s dosadašnjih 9.500 na oko 12.000 kuna, a zamjenik načelnika izmjenom koeficijenta imat će plaću veću 15 posto, odnosno oko 10.000 kuna. Ovakve su odluke donijete na posljednjoj sjednici Vijeća nakon polsatne rasprave o odluci koja nije predlagala i izmjenu koeficijenta plaće zamjenika načelnika. Naime, prijedlog odluke glasio je da se samo načelniku poveća koeficijent s 3,40 na 4,45.


Načelnik Lovrana Bojan Simonič u obrazloženju ove odluke rekao je da je tu točku dnevnog reda već duže vrijeme pokušavao zaobići jer je, kako kaže, od nje očekivao samo nešto negativno. Međutim, objasnio je da je to sada potrebno zbog Zakona koji nalaže da načelnik ima veću plaću od pročelnika, odnosno svih zaposlenih u lokalnoj samoupravi.


– Imamo zakon da se plaća pročelnika ne može odrediti u visini većoj od one koju ima općinski načelnik. Do sada je pročelnica imala relativno veliku plaću, znači osnovnu plaću imala je veću od mene jer je imala puno staža. Dosad smo raspisivali natječaje za posao, međutim, malo nam se ljudi javljalo. Primanja u našoj općini nisu tako bajna – početak je obrazloženja načelnika Simoniča koji smatra da zbog situacije na tržištu rada, da bi se dobio dobar i kvalitetan radnik, treba povećati i koeficijent za izračun plaće pročelnice, a onda zbog zakonskih regulativa nužno je povećati i plaću načelnika.


Teško bez pročelnika




– Problem je jer nam treba pročelnik. Mi smo 12. lipnja ostali bez pročelnice koja je otišla u mirovinu. I sami smo primijetili da neke stvari bez »šefa« teško funkcioniraju. Svaka čast Tamari Mittel (voditeljica Odsjeka za stambeno-komunalna pitanja u Općini Lovran), koja je odličan pravnik i dobro radi to što radi, ali ona jednostavno tu nije šef. Trebamo nekoga tko će se moći zamjeriti, tko će dati otkaz nekome tko ne radi posao i tko će imati iskustva i znanja i htjeti raditi. Takva osoba neće doći na manju plaću. Znači došlo je do toga da sam morao dignuti koeficijent plaće za načelnika i nisam znao u kojem iznosu da ga predložim. Vodio sam se time da smo po brojnim pokazateljima između 15. i 16. općine u Županiji, temeljem toga je određen i takav prijedlog. Nažalost, odluka je nepoštena prema zamjeniku načelnika jer njegovu plaću nisam dirao, ali možda o tome možemo govoriti u nekom budućem razdoblju – rekao je Simonič, navevši da je plaća načelnika Lovrana jedna od najnižih u PGŽ-u te zauzima 27. mjesto od ukupno njih 29.


Uoči sjednice na e-mail adrese nekolicine vijećnika odaslano je i pismo zamjenika načelnika Lovrana Tonija Družete, velikog operativca, uvijek prisutnog na terenu. Družeta je u pismu naveo da smatra da se načelniku mora dići plaća, međutim, da isto tako smatra da bi se koeficijent za izračun plaće trebao podići i zamjeniku načelnika. Njegov prijedlog u pismu bio je da plaća zamjenika mora porasti za 15 posto. Objasnio je da je dosadašnja razlika između plaće načelnika i njegovog zamjenika bila 6 posto, a u slučaju da se ne podigne koeficijent zamjeniku bila bi velikih 36 posto.


Usporedba s Opatijom


– Usporedbe radi, u Opatiji gradonačelnik Ivo Dujmić ima 11 posto veću plaću od zamjenika Emila Priskića i 20 posto veću od zamjenice Vere Aničić. S druge strane, pohvalit ću potez bivšeg načelnika Lovrana Alana Sankovića koji je došao na čelo Općine i preuzeo je s nekoliko milijuna kuna duga te u dva navrata (2013. i 2015. godine) sebi i svom zamjeniku Petkoviću smanjivao je koeficijente. Najprije svoj s 5,0 na 4,5 pa na 3,4, dok je Petkovićev smanjen s 4,0 na 3,8 pa na 2,89. Ukupno smanjenje Sankovićevog koeficijenta je bilo 47 posto, a Petkovićevog 39 posto, što je za svaku pohvalu uz ondašnje stanje tekućeg računa Općine. Načelniku Simoniču sam o mom neslaganju s ovim prijedlogom govorio prošlog utorka i srijede, ali on moj stav ne prihvaća, već kaže »ako prođe ovaj prijedlog na Vijeću, probat ćemo dignuti i tvoju«, što nikako ne prihvaćam, već bi trebalo biti istovremeno obojici ili nikome – stoji u pismu tragom kojeg su očito neki vijećnici reagirali te tražili da se koeficijent za izračun plaće poveća i zamjeniku načelnika.


Nekolicina vijećnika, kao i predsjednik Vijeća Branislav Petković, na sjednici su izrazili mišljenje da bi se istovremeno trebala povećati i plaća zamjeniku načelnika, upravo kako se to činilo i kada se spuštao koeficijent. Vijećnik HDZ-a Rene Dušević smatrao je da odnos između plaće načelnika i zamjenika treba biti proporcionalan pa je nakon pola sata rasprave i brojnih izračuna koliku će plaću imati buduća pročelnica, a koliku načelnik, predsjednik Vijeća predložio da se koeficijent za izračun plaće zamjenika načelnika podigne na 3,30, odnosno za 15 posto. Načelnik Simonič na takav je prijedlog predsjednika Vijeća rekao da o tome nije dobio nikakvu kalkulaciju.


Ipak, vijećnici su s deset »za« i jednim suzdržanim glasom izglasali prijedlog za povećanje plaće zamjeniku načelnika, a potom i odluku kojom se povećala plaća oba čelnika lokalne samouprave.


Nakon povećanja koeficijenta načelniku i zamjeniku izglasano je i povećanje koeficijenta za izračun plaće općinskom službeniku koji se podigao s 4,0 na 4,60, a kako bi se omogućila odgovarajuća plaća za trenutačno upražnjeno radno mjesto pročelnika Upravnog odjela za samoupravu i upravu Općine Lovran. Prema onome što se moglo čuti na sjednici Vijeća, pročelnička plaća bez ubrojenog minulog rada trebala bi iznositi oko 10.000 kuna.