Odlični uvjeti

Preseljenje u novi opatijski vrtić na Punta Kolovi ipak neće dodatno stajati roditelje

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Odgovore na pitanja koja zanimaju javnost potražili smo od ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Sabrine Jelić kojoj se pridružio i gradski pročelnik za financije Danijel Jerman



OPATIJA Opatijski vrtićari iz skučenog prostora starog vrtića u centru Opatije, unazad nekoliko mjeseci, preselili su se u novo zdanje na Punta Kolovi. Novi dječji vrtić udovoljava svim standardima predškolskog odgoja. Vrtićari imaju odlične uvjete za rast i razvoj, a prostorni uvjeti unutar objekta omogućavaju im da čak i na hodnicima, u predprostorima upražnjavaju i neke sportske i rekreativne aktivnosti. Međutim, te prostore, pretprostore, hodnike treba grijati pa su tako pokrenuta i brojna pitanja o tome koliki su troškovi održavanja novog vrtića, koliko se troši na grijanje tih ogromnih prostora, hoće li ti novi izdaci utjecati na cijenu vrtića koju plaćaju roditelji?


Na navedena pitanja, kao i ona o broju djece u vrtiću i broju slobodnih mjesta, kao i o eventualnoj mogućnosti da se zbog blizine djeca iz područnih vrtića u Ičićima i u Voloskom presele u novi objekt, potražili smo odgovore od ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Sabrine Jelić, a odgovor dobili iz opatijske gradske Uprave koji zajedno potpisuju pročelnik Danijel Jerman i ravnateljica Sabrina Jelić uz obrazloženje da je Grad Opatija osnivač Dječjeg vrtića Opatija.


Na pitanje koliko su porasli troškovi održavanja i grijanja novog vrtića u odnosu na prijašnje u starom objektu, Jerman i Jelić su odgovorili: – U ovome trenutku s obzirom na razdoblje rada novog vrtića (pet mjeseci) nisu moguće precizne usporedbe vezane uz troškove objekta. Osim toga, što se grijanja tiče, usporedbe troškova uopće nisu moguće s obzirom na različite energente u starom (nafta) u odnosu na novi objekt (električna energija).


Više zaposlenih




Pri tome valja imati na umu da je novi objekt svojom površinom tri puta veći od starog te je sasvim logično da će troškovi energije kao i ostali troškovi upravljanja biti viši. Međutim, ta činjenica nije iznenađujuća budući da je proračunom Grada Opatije za 2019. planirano značajno povećanje materijalnih troškova ustanove pa su tako primjerice za 2019. godinu na razini ustanove troškovi za materijal i energiju planirani 3,2 milijuna kuna dok su isti za 2018. planirani u iznosu od 2,8 milijuna kuna, a za 2017. u iznosu od 2 milijuna kuna.


Podsjećamo da otvaranjem novog vrtića rastu i troškovi za zaposlene s obzirom na nužnost zapošljavanja većeg broja djelatnika, ali i radi povećanja plaća što je također planirano proračunom. Tako su za 2019. troškovi za zaposlene planirani u visini od 10,2 milijuna kuna, u 2018. sa 9,4 milijuna kuna, a u 2017. godini 7,4 milijuna kuna. Ističemo međutim da se radi o ulaganjima u povećanje standarda predškolskog odgoja i obrazovanja kako u prostornim uvjetima tako i u potpunom ispunjavanju državnih pedagoških standarda (veći broj upisane djece, veći broj odgajatelja na manji broj djece).


Javnost posebno zanima hoće li izdaci utjecati na cijenu vrtića koju plaćaju roditelji, a na to pitanje su nadležni odgovorili: – Neće! Ekonomska cijena vrtića kao i cijena koju plaćaju roditelji, način plaćanja te oslobođenja od plaćanja vrtića regulirani su Odlukom o mjerilima za naplatu usluga Dječjeg vrtića Opatija od roditelja-korisnika usluga.


Zanimalo nas je i koliko djece trenutačno boravi u ovom vrtiću, te koliko je još slobodnih mjesta?


Područni vrtići ostaju


– Trenutačno je u opatijskom objektu na Punta Kolovi upisano 154 djece dok se 10 djece nalazi na listi čekanja i njihov status se upravo rješava. U cijeloj ustanovi Dječji vrtić Opatija trenutačno je upisano 463 djece. Broj upisane djece kako u opatijskom tako i u ostalim objektima ustanove varira s obzirom na činjenicu da se dio djece tijekom godine ispisuje, a dio upisuje. Ključno je da generalno slobodnih kapaciteta nema.


I za kraj, željeli smo saznati i da li se s obzirom na veće troškove održavanja, a istovremeno blizinu vrtića u Voloskom i Ičićima, možda razmišlja o tome da se mališane iz ta dva vrtića preseli u matičnu zgradu, no prema odgovoru koji potpisuju Danijel Jerman i Sabrina Jelić, takva mogućnost se ne razmatra… Na novinarski upit su objasnili:


– Ne planira se i ne razmišlja! Upravo suprotno, podsjećamo da je Grad prošle godine završio energetsku obnovu objekta u Voloskom kao i da je planirano uložiti znatna sredstva u proširenje objekta u Veprincu što se (uz suglasnost Gradskog vijeća) kandidiralo na Fondove EU-a. Osim toga interes i potrebe za upisom djece i dalje su iznad ukupnog kapaciteta Ustanove, a dok postoji interes djece i roditelja za pohađanjem vrtića u blizini svoga doma Grad će se voditi prvenstveno tim interesom.