Podizanje zastave

Pred Opatijcima četiri tjedna lude zabave

Marina Kirigin

Najavljena su tri plesa pod maskama uz Duleta i Bonacu, maškarani rally, Dječji karnevalski korzo uz Miju Dimšić, Klapski maškarani maraton, morska alka »Kukalka« te jubilarna, 35. Balinjerada



OPATIJA Danas, na Antonju s podizanjem karnevalske zastave i Pusta započinje »najluđe godišnje doba« koje će potrajati do Pepelnice, 14. veljače. Tijekom navedena četiri tjedna Opatijce i goste i posjetitelje Opatije očekuju četiri tjedna lude zabave uz tri plesa pod maskama, maškarani rally, Dječji karnevalski korzo, Klapski maškarani maraton te jubilarnu, 35. Balinjeradu.


Ovogodišnja kratka vladavina maškara bit će ispunjena događanjima. Već u subotu, 20. siječnja, održat će se dva atraktivna programa – atraktivna utrka »kostimiranih« vozila i vozača, 9. Rally maškaranih oktanaca »Halubje – Liburnija 2018.« u 13,30 sati stići će na kupalište Slatina, a večer će smijehom, glazbom i plesom ispuniti maškarani tanci u klubu Gervais. Uz slobodan ulaz i s početkom u 21 sat na plesu pod maskama nastupit će Dule i Bonaca te gosti iznenađenja, a isti program održat će se i tjedan dana kasnije, u subotu 27. siječnja, na istom mjestu i u isto vrijeme.


Najmlađi ljubitelji Karnevala priliku da pokažu svoju kreativnost i maškarani duh imat će dan kasnije, u nedjelju 28. siječnja, kada se održava 22. izdanje Dječjeg karnevalskog korza, povorke na kojoj sudjeluju tisuće djece iz Hrvatske i inozemstva. Program djeci omiljenog karnevalskog događanja kreće u 13 sati, a kao posebna gošća nastupit će popularna pjevačica Mia Dimšić.




Centralni karnevalski vikend u Opatiji početkom veljače povezat će tri najveća, najpoznatija i najposjećenija opatijska pusna zbivanja u veliku, trodnevnu feštu. U petak, 2. veljače sportska dvorana Marino Cvetković ugostit će Maškarani klapski maraton s početkom u 20 sati, na kojem će se okupiti vrhunski vokalisti i pokazati koliko im dobro idu »a capella« interpretacije poznatih maškaranih pjesama.


U subotu, 3. veljače, s početkom u 20 sati održat će se najveći ovogodišnji ples pod maskama, Lumberov maškarani tanac, na kojem će se Dušku Jeličiću Duletu i njegovoj Bonaci pridružiti i Kantridersi, uz tombolu i izbor najljepših maski. Vrhunac čitavog karnevalskog programa bit će jubilarna, 35. Balinjerada, utrka vozila na kugličnim ležajevima koja će se održati u nedjelju, 4. veljače. Već od 10 sati počet će trening uz »Taxi balinjere« tijekom kojih će i posjetitelji imati prilike isprobati poznati opatijski spust od hotela Paris do hotela Imperial pod paskom iskusnih vozača i na posebno izrađenim »karićima«, dok će sama utrka, startati u 12 sati. Svi sudionici Balinjerade obavezni su imati sigurnosnu kacigu.


Po završetku utrke održat će se povorka karnevalskih grupa, a u 13 sati na plaži Slatina »Kukalka«, morska verzija Alke u izvedbi Opatijskih kukala. Karneval u Opatiji završit će u srijedu, 14. veljače u 11 sati spuštanjem karnevalske zastave i Pusta ispred opatijske tržnice, poručili su iz Turističke zajednice Grada Opatije.