Novi sustav

Podjela sivih kanti za smeće počinje sutra u Lignju

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U novom sustavu prikupljanja otpada korisnici javne usluge dobivaju na korištenje individualne spremnike, a oni koji stanuju u višestambenim zgradama zajedničke spremnike



LOVRAN Spremnici za odlaganje miješanog i biorazgradivog otpada stižu i u Lovran. Podjela spremnika započinje sutra, u srijedu, 27. veljače. Sve fizičke osobe po svoj spremnik mogu doći od 27. veljače do 1. ožujka u vremenu od 10 do 17 sati u Dom Liganj ili od 4. ožujka do 15. ožujka u vremenu od 8 do 15 sati, odnosno utorkom od 10 do 17 sati. Naime, Komunalac u cilju uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada na području Općine Lovran započinje s podjelom »sivih kanti« namijenjenih za odlaganje miješanog i bioorazgradivog otpada.


U sustavu prikupljanja komunalnog otpada »od vrata do vrata« korisnici javne usluge dobivaju na korištenje individualne spremnike, a korisnici koji stanuju u višestambenim zgradama dobivaju na korištenje zajedničke spremnike. Na raspolaganju korisnicima su spremnici veličina od 40, 60, 90,120, 240, 660, 770 i 1.100 litara.


Veličinu određuje korisnik


Veličinu potrebnog spremnika određuju sami korisnici vodeći računa da u sustavu odvojenog prikupljanja otpada svaka osoba tjedno generira do 20 litara miješanog i biorazgradivog otpada, istaknuto je na jučer održanoj konferenciji za novinare u lovranskoj vijećnici.– Starije osobe kojima je preuzimanje spremnika na navedenim lokacijama otežano, mogu se obratiti Komunalcu radi dostave spremnika na mjesto potrošnje. Fizičke osobe svoje će spremnike dobiti, a pravne osobe koje su korisnici usluge spremnike su dužne kupiti od davatelja usluge – objasnio je Duško Kulaš iz tvrtke Komunalac.

Podjela spremnika u Lovranu bit će u tijeku do kraja ožujka, a uklanjanje postojećih spremnika s javnih površina uslijedit će početkom travnja.


Vrećice i dalje ostaju




– Uvođenjem sustava »od vrata do vrata« završava takozvani »prijelazni period« definiran Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada i započinje naplata varijabilnog dijela naknade prema količini predanog miješanog i biorazgradivog otpada po korisniku, a naknada iznosi 0,109 kuna po litri – rekao je Kulaš.


Spremnici za reciklabilni otpad, koji se nabavljaju putem Fonda, u Lovran će doći u drugoj polovici godine. Dotad će Lovranci reciklabilni otpad odvajati u narančaste vrećice. Tamara Mittel iz Općine Lovran navela je i kako će se na području Lovrana, na dvije lokacije (Stari Grad i bivša vojarna) graditi poluukopni spremnici.