Vrijedne investicije zasad nedovoljno iskorištene

Parkirališna nedisciplina: Nitko neće u opatijske garaže, turisti parkiraju po parkovima

Davor Žic

U garaži na Slatini sat parkiranja košta 10 kuna, a dnevna karta 100 kuna, dok u garaži na Lipovici parkiranje tijekom dana stoji 5 kuna na sat, dok je noćna tarifa jeftinija – od 21 do 7 sati – samo 2 kune



OPATIJA » Dvije javne garaže dobila je Opatija ovog ljeta, koje su joj donijele gotovo pet stotina novih parkirališnih mjesta, ali zasad uspijevaju »iznajmiti« tek manji broj svojih kapaciteta. Nakon godina planiranja i čekanja te svakakvih poteškoća u izgradnji, u razmaku od samo mjesec dana u Opatiji su se otvorila čak dva moderna parkirna prostora, smještena na različitim krajevima šireg gradskog središta.


  Garaža na Slatini koju je 21. lipnja »u pogon« pustio investitor i vlasnik dvaju okolnih hotela Nediljko Brko, godinama je bila negativan primjer lošeg planiranja jer je zbog pogrešaka u gradnji vrlo brzo »potopljena« bujičnim vodama. Brko je garažu preuzeo nakon što je njen dovršetak dugo vremena bio upitan, i projekt realizirao u vrlo kratkom roku, ali i na vizualno zanimljiv način jer garaža na Slatini nije »šaka u oko«, već se dobro uklopila u okolni prostor. No, zasad vlasnici nisu zadovoljni popunjenošću njenih kapaciteta, jer od 350 parkirnih mjesta, većina ih stoji prazna.


   

Prometni kaos


– Ljudi su djelomično prepoznali garažu jer ima vozača koji je baš ciljano traže, znajući da će njihova vozila biti sigurna zbog činjenice da smo opremljeni stalnim videonadzorom i da je uvijek barem jedan djelatnik prisutan u objektu. No, ipak ne možemo biti zadovoljni jer je realizirani promet ispod planiranog, kazao je voditelj garažnog kompleksa Ivica Brko. Cijenu od 10 kuna po satu, koja je 2 kune viša od okolnih parkirnih mjesta na cesti, Brko smatra povoljnom »pogotovo kad se kupi dnevna karta od 100 kuna za dan parkiranja«, stoga poluprazne garažne etaže objašnjava lošom disciplinom posjetitelja Opatije.





Uz garažu na Slatini, investicija tvrtke Fides Brko vrijedna oko 35 milijuna kuna uključuje i izgradnju poslovno-trgovačkih prostora na krovu objekta, na čemu će radovi početi tijekom listopada. Kako ističe Nediljko Brko, koji je nedavno dobio »zeleno svjetlo« Grada Opatije i Konzervatorskog odsjeka u Rijeci za planirani projekt, na tri etaže bit će mjesta za petnaestak poslovnih prostora za koje već vlada velik interes, a očekuje se da bi čitava investicija trebala biti završena do travnja iduće godine.



  Naime, iako »staroj dami« realno nedostaje stotine »legalnih« parkirališnih mjesta, pogotovo u srcu sezone, velik broj gostiju pokušava »eskivirati« plaćanje mjesta za svoje limene ljubimce, pa ih radije parkiraju po zelenim površinama, ulazima u parkove, trotoarima ili privatnim dvorištima, pridonoseći tako prometnom kaosu koji vlada u gradu i koji su novi garažni objekti trebali neutralizirati.


   

Očekuju rast prometa


Druga opatijska garaža, ona smještena ispod novoizgrađene dvorane »Marino Cvetković«, otvorena je prije desetak dana, te uz cijene od 5 kuna tijekom dnevnih sati, i noćnom tarifom u visini od 2 kune od 21 do 7 sati, tijekom tog razdoblja ostvarivala u prosjeku oko 700 kuna prometa dnevno. Kada se to preračuna u sate, ispada da je svako od 137 parkirnih mjesta popunjeno tek nešto više od jednog sata na dan.


  – Nakon prvih pet dana promet je iznosio oko 700 kuna na dan u prosjeku, međutim, imamo tendenciju rasta, pa smo sada na otprilike oko 1.000 kuna prometa dnevno. Naravno, prerano je da bismo donosili neke zaključke, ali svakako očekujemo daljnji rast prometa u garaži, istaknuo je Mladen Sinožić, direktor tvrtke »Opatija 21« zadužene za upravljanje dvoranom i pratećim objektima.