Opatijski Crveni križ

POMOĆ U KUĆI Nezaposlene dobile posao, a korisnici pomoć u kući

Aleksandra Kućel Ilić

Sudionice i promotorice projekta »Pomoć u kući« / Snimio Marin ANIČIĆ

Sudionice i promotorice projekta »Pomoć u kući« / Snimio Marin ANIČIĆ

U projekt su uključene 24 osobe iz Opatije, Matulja i Lovrana kojima je potrebna pomoć u svakodnevnim poslovima



OPATIJA Osobe kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, njih ukupno 24 s područja Opatije, Matulja i Lovrana, zahvaljujući dobivenim bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu nešto većem od 1,1 milijun kuna, uključeno je u vrlo koristan projekt »Pomoć u kući«.


Novozaposlene gerontodomaćice ovim, pretežito starijim i samačkim domaćinstvima koja do sada nisu bila uključena u ovakve oblike pomoći koji i do sada postoje, održavaju čistoću stambenih prostora, pomažu im u nabavi i dostavi namirnica, lijekova i ostalih potrepština, pomažu u kuhanju i prate ih do liječnika, ali i pomažu uz razgovor i druženje…


O značajnom projektu koji će trajati 30 mjeseci govorilo se na jučerašnjoj konferenciji za novinare, gdje su ga uz voditeljicu projekta Anu Filipović, uime korisnika projekta, Gradskog društva Crvenog križa Opatija, predstavile ravnateljica Đana Pahor sa suradnicama, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Opatiji Vlatka Marjanović Petanjek, voditeljica opatijske ispostave Zavoda za zapošljavanje Željka Jedrlinić i voditeljica projekta na hrvatskoj razini Iva Letina.


Pomoć u kući, Crveni križ Opatija, snimio Marin ANIČIĆ


Pomoć u kući, Crveni križ Opatija, snimio Marin ANIČIĆ





Kako se moglo čuti na presici na kojoj su bile i gerontodomaćice, ali i patronažne sestre koje u dosadašnjem programu pomažu ukupno 44 korisnika diljem Liburnije, GDCK Opatija je kao korisnik projekta 17. siječnja ove godine potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Pomoć u kući« s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.


Projekt se u potpunosti financira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014. – 2020. godine u sklopu programa »Zaželi – program zapošljavanja žena«, a provodit će se do srpnja 2021. godine.


– Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Tako je GDCK Opatije sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme s pet žena s liburnijskog područja na radno mjesto gerontodomaćica, a započele su s radom u travnju ove godine – rekla je Filipović. Uz pomoć EU novca pomaže se ukupno 11 korisnika s područja Matulja, devet iz Opatije i četiri iz Lovrana.


Pomoć u kući, Crveni križ Opatija, snimio Marin ANIČIĆ


Pomoć u kući, Crveni križ Opatija, snimio Marin ANIČIĆ