Novi lokal lovranskog chefa

PODRUM ZA UŽIVANJE Robert Benzia u rodnom Lovranu otvorio Ganeum

Marina Kirigin

Robert Benzia s osobljem svog novog lokala / Snimio Marin ANIČIĆ

Robert Benzia s osobljem svog novog lokala / Snimio Marin ANIČIĆ

Donedavni šef kuhinje restorana Villa Ariston u svom food&wine baru želi se približiti ljudima te im u prostoru u lovranskoj staroj jezgri ponuditi spoj gastronomije, kreativnosti i umjetnosti



LOVRAN Robert Benzia, donedavno šef kuhinje restorana Villa Ariston koji je proglašen najboljim hrvatskim restoranom u 2017. godini, krenuo je u samostalne vode. U svom rodnom mjestu, liburnijskom gradiću, u lovranskoj staroj jezgri otvorio je food&wine bar Ganeum. Za lokal otvoren svega oko pola mjeseca vrlo se brzo pročulo.


Ganeum je latinska riječ koja u prijevodu znači »podrum za uživanje«. Njegov naziv otkriva novi koncept, gastro priča koju svojim sugrađanima i gostima želi ispričati 45-godišnji chef de cuisine Benzia.


Iskusni kuhar, s dvadeset godina dugim stažem, desetogodišnjim iskustvom u Italiji, koji je posljednjih šest i pol godina zajedno s, kako kaže, jednako važnim timom izgradio prepoznatljivu gastropriču u restoranu Ville Ariston, u šali govori da su stigle godine za »nešto svoje«.




Predavač gastronomije na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki u svojoj novoj životnoj i poslovnoj priči želi se približiti ljudima i ponuditi im gastroumjetnost.


Robert Benzia otvorio restoran Ganeum u Lovranu / Snimio Marin ANIČIĆ


Robert Benzia otvorio restoran Ganeum u Lovranu / Snimio Marin ANIČIĆ



Lijepa gastropriča


– Jako sam ponosan na ono što sam s timom postigao u Aristonu. Bila je to jedna lijepa gastropriča koju smo svake godine »dizali« i na kraju bili okrunjeni tom prestižnom hrvatskom nagradom. Oduvijek sam težio otvoriti nešto svoje, napraviti prostor u kojem ću moći spojiti gastronomiju, kreativnost i umjetnost. Jedan gastroart koji želim približiti ljudima. Koncept sam zamislio kao interakciju s gostima lokala. Želim da vide, sudjeluju u dijelu pripreme jela, nešto nauče o hrani, da se zapravo družimo uz hranu i njezinu pripremu. Upravo ću tome težiti – interakciji s ljudima, a moj novi prostor svojim uređenjem to će mi i omogućiti. Odabrao sam mali prostor, s 30 sjedećih mjesta, u kojem sa svim ljudima mogu komunicirati, u kojem na šanku gost može pojesti, gdje mu mogu prezentirati i izradu jela. Naravno bazirani smo na dnevnoj, domaćoj sezonskoj ponudi, a pokušat ćemo sljubljivati tapas verzije i vino – govori Benzia tvrdeći kako je poanta ovog koncepta uživanje u hrani, ambijentu, usluzi, muzici…


Kreativnost i klasika


Na »pijatima« će se naći fusion kreativnosti i klasike. Jela će biti servirana na drugačiji način, otkriva lovranski šef koji je u četvrtak organizirao i prvu večer »gastroarta« na kojoj se družilo uz degustaciju vina obitelji Koraki i francuskih sireva, a sve je bilo popraćeno zvukom gitare.


Robert Benzia otvorio restoran Ganeum u Lovranu / Snimio Marin ANIČIĆ


Robert Benzia otvorio restoran Ganeum u Lovranu / Snimio Marin ANIČIĆ



Osim, ugostiteljske ponude, Benziji je u planu organizirati i male radionice kuhanja sa sezonskim namirnicama primorskog kraja, zamišljene kao druženja uz kuhanje i hranu malih skupina ljudi koji žele naučiti nešto novo.


– U Italiji sam igrom slučaja počeo raditi kao kuhar. Našao sam se u tom poslu prije svega zato što je on kreativan, interesantan i nimalo monoton. Nikada nisam bio taj koji negdje nešto kuha da bi zaradio, meni je uvijek bilo bitno uživati u onom što radim, a ja stvarno uživam u kuhinji i zato želim da i moji gosti osjete dio te emocije u mom »podrumu za uživanje« – zaključio je lovranski gastro znalac.