Hrvatski muzej turizma

Otvorena Švicarska kuća: povijest Opatije konačno pod krovom

Dolores Juretić

Kuća se prvi put spominje u gruntovnoj zabilježbi iz 1875. godine, kada je od Paola Scarpe prešla u vlasništvo grofa Viktora Chorinskog

OPATIJA Opatijski je park jučer predvečer bio domaćinom posebne svečanosti, a opatijska je povijest konačno stigla pod svoj poseban krov. U prisustvu velikog broja građana i uzvanika, predstavnika Grada Opatije i visokih gostiju iz Austrije, a uz prigodan program, otvorena je Švicarska kuća. Kao novi odnosno treći objekt koji će djelovati u okviru Hrvatskog muzeja turizma novouređena Švicarska kuća u cjelosti je prilagođena promociji povijesti same Opatije koja je oduvijek mamila uzdahe posjetitelja, a prostor je organiziran tako da se različite teme iz povijesti prelijevaju jedna u drugu.  




Autorica postava »Pozdrav iz Opatije« koji se smjestio u novi prostor je Tea Perinčić, dok se na tavanu kuće udomilo 18 opatijskih umjetnika sa svojim radovima koji »razgovaraju« s tematikom starog namještaja. Taj postav nazvan »Tavan antimuzej« biti će otvoren naredna dva tjedna.



  Kuća koja je jučer otvorila svoju novu životnu stranicu prvi put se spominje u gruntovnoj zabilježbi iz 1875. godine, kada je od Paola Scarpe prešla u vlasništvo grofa Viktora Chorinskog. Tamo je zapisana kao gospodarska zgrada gr.č. 123. Godine 1884., tada već u vlasništvu Južnih željeznica , adaptirana je i proširena i naziva se Schweizerhaus ili Schwizerhütte, ponekad s dodatkom ex Milchstube ili ex latteria. O tijeku projekta obnove, povijesti kuće te značaju koje će odsada ovo mjesto imati, kako za građane, tako i za turiste na svečanosti su govorili Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, Katarina Mažuran Jurešić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma i dr. Manfred Matzka predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije i počasni građanin Opatije koji je tom prilikom istaknuo kako je 1957. godine poslao svoje prve »pozdrave iz Opatije u Beč«, te kako mu je izuzetno drago što je bio u prilici doprinjeti ovom projektu kojim se još više povezju dva grada. 




  U uvodu svečanosti otvaranja Švicarske kuće prisutnima se obratila Nj. E. Andrea Ikić Bohm, veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj istaknuvši kako obostrano zalaganje za suradnju Beča i Opatije sve prisutnije te da je otvaranje Švicarske kuće još jedan kamenčić u mozaiku tog povezivanja.