Svečanost

Obilježeno 126 godina Županijskog zavoda za hitnu medicinu: ‘Dokazujemo se svojim radom’

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



OPATIJA – Nas hitnjaka u Hrvatskoj nema puno, a dokazujemo se uglavnom svojim radom, kazao je dr. Davor Vukobrat, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije čestitavši svojim kolegama Dan županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji se obilježava kao podsjetnik na osnivanje prve hitne medicinske pomoći u državi koja je prije 126 godina osnovana upravo u Opatiji.


Čestitkama se pridružio i zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić ističući kako je 126 godina dugo razdoblje, a upravo je Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a svojim radom i razvijenošću uzor ostalim županijskim zavodima u Hrvatskoj.


– Veseli nas što ovaj Zavod puno ulaže u ljudske potencijale jer bez njih nema kvalitetne medicine, dodao je.




Zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić okupljenima je poručio kako je djelatnost hitne medicinske pomoći bitna za svaku sredinu te je, prema njegovom mišljenju, upravo ova služba tiha sigurnost za svako mjesto.


– Što vas manje čujemo, to smo sretniji, no bez vas ne možemo. Nažalost, uvjeti hitne u Opatiji nisu dovoljno dobri, a da bismo zadržali sve te mlade ljude koji ovdje rade, trebamo im omogućiti bolje uvjete. Sada je u tom smislu na potezu Županija, rekao je Priskić, ističući kako se nada da će uskoro s predstavnicima županijske vlasti sjesti za stol i pokrenuti projekt novih prostora opatijske ispostave Zavoda.


U ime Županije hitnjacima je njihov dan čestitala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo dr. Đulija Malatestinić prema čijim riječima PGŽ kao osnivač kontinuirano prati rad Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, a za ovu je godinu najavila nabavu još dva nova vozila, kao i dodatno ulaganje u opremu.


Na svečanosti je predstavljen i rad Nastavno edukacijskog centra čija je voditeljica Emilija Lazarević podsjetila da županijski Zavod u ovom trenutku zapošljava sveukupno 225 osoba i svi oni prolaze edukaciju u izvanbolničkoj hitnoj medicini.


Svi edukacijski programi su standardizirani, a liječnici nakon šest mjeseci od zaposlenja završavaju program koji traje 28 sati i sastoji se isključivo od vježbi te su nakon tri godine dužni obnoviti svoje znanje. Edukaciju prolaze i medicinske sestre i tehničari, kao i vozači i dispečeri zaposleni u dojavnoj jedinici.